De sportschooletiquette: ongeschreven regels in the gym

Voor eens en altijd: hoe heurt het eigenlijk?

Scheten laten tijdens yoga, op de speaker bellend van apparaat naar apparaat gaan, veel te luidruchtig ademen. Naar de sportschool ga je om je stress weg te zweten, maar vaak komen er een heleboel andere ergernissen voor in de plaats. Daarom voor eens en altijd: hoe heurt het eigenlijk?

Ongeschreven regels

Tuurlijk, de sportschool is een plek waar je even ongegeneerd alleen maar met jezelf bezig moet kunnen zijn. Maar dat wil niet zeggen dat je zomaar álles kunt doen en laten wat voor jou goed voelt. Net als in de gewone maatschappij gelden ook in de sportschool bepaalde – ongeschreven, dat wel – regels. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

GIJ ZULT APPARATEN NIET ONNODIG LANG IN BESLAG HOUDEN
De meeste sportscholen hebben hele rijen aan apparaten staan. Het is dus niet nodig om meteen na binnenkomst naar de loopband of crosstrainer te snellen om je plekje veilig te stellen door er een handdoek of waterfles op neer te plempen. Bevind je je op jouw droomapparaat, claim die cardio-oase dan niet voor een complete marathon. In de wereld van de sportschool is delen een vorm van zorgzaamheid. Zet een timer op je telefoon als herinnering dat je niet de enige bent die fit wilt worden.

GIJ ZULT GEWICHTEN NIET LATEN VALLEN
Het kan een keer gebeuren: je pakt een te zwaar gewicht en laat het uit je handen vallen. Niet erg, geen probleem. Maar sommige sporters lijken te denken dat het part of the deal is om gewichten niet rustig neer te leggen, maar op de grond te laten bouncen. Dat lijkt misschien ook stoer, maar het bezorgt je medesporters vooral hoofdpijn.

GIJ ZULT HET RESULTAAT VAN JE HARDE WERKEN VERWIJDEREN
Hartstikke knap dat je je zo hebt ingespannen dat het zweet in straaltjes van je rug loopt, maar niemand wil in jouw persoonlijke zee zwemmen tijdens een setje op de bankdruk. Onthoud: in de sportschool is de handdoek koning. Het is jouw persoonlijke schild tegen de zweterige strijd die we allemaal voeren. Leg je absorberende superheld onder je kont, benen of rug als je van apparaat wisselt en veeg andere rondvliegende druppels weg met de papieren doekjes die in elke sportschool in een houder aan de muur hangen.

GIJ ZULT AFSTAND HOUDEN
Als er dertig vrije kluisjes of douches zijn, kies er dan niet eentje direct naast de enige andere bezette. Het is geen lift – je hoeft niet gezellig te doen. Een gezamenlijke doucheruimte is geen persoonlijke wellnessstudio, dus bewaar intieme handelingen – bijwerken van je bikinilijn, knippen van teennagels – voor thuis.

GIJ ZULT VAN TEVOREN GEEN VEZELRIJKE VOEDING ETEN
Het is iedereen die aan yoga doet weleens overkomen: je ligt in de Happy Baby Pose en ‘pffffrrrrr’. Een scheet. Luid en hoorbaar. Niet van je buurvrouw, maar van jou. Shit happens, zullen we maar zeggen. Maar je hoeft het ook weer niet uit te lokken, dus eet vlak voor het sporten niet al te vezelrijke voeding, zoals bonen of uiensoep. Wil je gasvorming voorkomen, dan kun je 90 minuten voor je training beter niets meer eten.

GIJ ZULT GEEN DUMBBELLS VERZAMELEN ALSOF HET JURKJES ZIJN
Het lijkt handig om verschillende setjes dumbbells mee te nemen naar het bankje waarop jij wilt gaan trainen. Dat is het ook, als je met verschillende gewichten wilt werken. Maar voor de andere mensen die dumbbells willen gebruiken, is het lastig als jij ze allemaal om je heen hebt verzameld. Pak één setje per keer, leg dat terug als je klaar bent, pak daarna een ander setje.

GIJ ZULT NA HET DOUCHEN DE TREKKER OVER DE VLOER HALEN
De verleiding is groot om na het douchen naar je handdoek te rennen, je kleren aan te schieten en naar huis te gaan. Misschien wacht het avondeten, misschien moet je nog werk doen. Maar na jou willen er ook nog mensen douchen, liefst zonder dat ze risico lopen of voetschimmel of andere narigheid. Veeg je eigen water en vuil/ zweet/shampoo daarom na het douchen even naar het afvoerputje.

GIJ ZULT JE TELEFOON TIJDENS JE WORKOUT NIET UITSPELEN
Nadat je een setje oefeningen hebt gedaan, moet je pauzeren om bij te komen. Toegegeven: dan is het verleidelijk om even snel op Instagram of TikTok te kijken. Met het gevaar dat je blijft hangen, een appje binnenkrijgt, die ene mail gaat lezen. Voordat je het weet, is er tien minuten voorbij en heb je alleen maar op je telefoon gezeten. Doe dat thuis op de bank, niet in de sportschool.

GIJ ZULT GEEN SELFIES MAKEN
We snappen het: je ziet er geweldig uit in dat nieuwe sportpakje en je progressie mag worden gevierd. Maar de spiegels in de sportschool zijn in eerste instantie bedoeld voor het checken van je vorm, niet voor je Instagram-feed. Niet eens omdat het afleidend is, al die zichzelf fotograferende mensen met duckfaces. Het belangrijkste bezwaar is dat het een precaire dans is, het nemen van de perfecte selfie zonder dat je daarbij de persoon achter je vastlegt die zich nét in allerlei bochten wringt voor een rek-en-strek-routine (en zich heel opgelaten voelt als deze pose ongevraagd op social media wordt gedeeld door iemand die ze helemaal niet kennen).

GIJ ZULT ANDERE MENSEN IN DE KLEEDKAMER BEGROETEN
De sportschool is een van de weinige plekken waar mensen elkaar vaak straal negeren, ook al komen ze elkaar een paar keer per week tegen. Dat is op zich niet erg, maar niemand is ooit slechter geworden van even ‘goeiedag’ zeggen bij het binnenkomen en het naar buitengaan van de kleedkamer.

GIJ ZULT GEEN NODELOOS LAWAAI MAKEN
De sportschool kan soms klinken als een jungle vol kreten en geschreeuw. Een zucht of kreun van inspanning is begrijpelijk; je bent in de gym om af te zien. Maar als je klinkt alsof je de laatste minuten van een Shakespeare-tragedie naspeelt, overweeg dan een beetje volumebeperking. Dit geldt overigens ook in body balance-achtige lesjes: ja, je moet letten op je ademhaling, maar dat betekent niet dat iedereen je ademhaling ook moet hóren.

GIJ ZULT SCHONE KLEDING AANTREKKEN
Als je een paar keer per week naar de sportschool gaat, lijkt het misschien een goed idee om je gedragen sportkleren nog een keertje recyclen. Dat is het niet, want a) als je sportkleding niet meteen wast, blijft de zweetlucht forever in je shirtje of sportbeha zitten en b) je zadelt andere sporters op met jouw oude zweetgeur.

GIJ ZULT EEN ANDER DE RUIMTE GEVEN
De sportschool is geen druk treinstation tijdens de spits. Als je iemand ziet die een oefening doet waarbij veel ruimte nodig is, zoals deadlifts, probeer dan een beetje afstand te bewaren. Je kunt best even wachten voordat je je matje naast hun plek legt voor je crunches.

GIJ ZULT NIET ONGEVRAAGD ADVIEZEN GEVEN
In de sportschool voelt iedereen zich een expert, maar dat is geen open invitatie om je ongevraagd met andermans training te bemoeien. Tenzij je ziet dat iemand zich in een gevaarlijke positie manoeuvreert, is het geven van ongevraagd advies eerder een punt van ergernis dan een welkome handreiking.

GIJ ZULT GEEN PHANTOM BEZETTER ZIJN
Dit zijn de mensen die een handdoek op een machine leggen, verdwijnen voor een kwartier en vervolgens verontwaardigd reageren wanneer iemand anders de machine in gebruik neemt. Wees geen spook.

GIJ ZULT TIJDENS EEN GROEPSLES NIET HARD PRATEN OF LACHEN
Natuurlijk is het gezellig om samen met je vriendin(nen) naar de sportschool te gaan om een lesje bodypump of boksen te volgen. Maar als je alleen maar komt om te praten en lachen, dan kun je beter naar dat ene leuke koffietentje om de hoek gaan. Je stoort de les voor medesporters. En dat is vast niet je bedoeling, toch?

GIJ ZULT OORDOPJES DRAGEN
Een pittig deuntje is de perfecte metgezel bij een zware training, maar niet de hele sportschool voelt de behoefte om mee te genieten van jouw liefde voor techno of 80s rock. Geluid draagt en hoewel je misschien denkt dat je in je eigen wereldje zit, is je muziek mogelijk de ongevraagde soundtrack van iemand anders zijn squats. Oordopjes zijn niet alleen een statement van ‘ik ben hier om te werken en niet om te kletsen’, maar ook een teken van respect.

Tekst: Fleur Baxmeier | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws