De Olympische Spelen staan voor de deur: 12 documentaires als voorpret

Van bijzondere prestaties tot hartverwarmende verhalen.

Olympische Spelen

Vrijdag beginnen de Olympische Spelen in Parijs. Van atletiek tot golf en skateboarden, sportliefhebbers kunnen de komende twee weken hun hart ophalen. De allerbeste sporters binnen hun discipline zullen hun opwachting maken op het belangrijkste sportevenement ter wereld. Heb je zin in wat voorpret in de vorm van documentaires? Wij zetten de beste voor je op een rijtje.

Icarus

Het idee van de Amerikaanse amateurwielrenner en filmmaker Bryan Fogel was aanvankelijk om de werking van doping te testen en in beeld te brengen. Tijdens zijn ontdekkingstocht naar prestatieverhogende middelen stuitte hij echter op een enorm schandaal in de sport. Hij komt in contact met een Russische wetenschapper die hem begeleidt in dit traject en ontdekt per toeval een grote dopingaffaire tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in het Russische Sotsji. Een bloedstollende documentaire die zelfs met een Oscar werd bekroond!

Miracle

Deze inspirerende film vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse hockeycoach Herb Brooks. Deze spraakmakende man slaagde erin om een groep opgefokte universiteitsatleten op bijzondere wijze om te toveren tot een team dat zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen. En daar verrichtten ze het onverwachte: ze versloegen het zwaar bevoordeelde Sovjet-team. Deze fantastische prestatie staat bekend als het 'Miracle on Ice'.

I, Tonya

Deze film vertelt het verhaal van kunstschaatsster Tonya Harding, gespeeld door niemand minder dan Margot Robbie. De competitieve kunstschaatsster wordt ervan beschuldigd een aanval op haar grote concurrente, Nancy Kerrigan, te hebben bekokstoofd voorafgaand aan de Olympische Winterspelen van 1994. Behalve het dramatische verhaal zullen ook de prachtige kostuums en de schoonheid van het kunstschaatsen je hart veroveren.

Chariots of Fire

Dit aangrijpende drama neemt ons terug naar 1924 en vertelt het waargebeurde verhaal van twee hardlopers die niet meer van elkaar hadden kunnen verschillen. We maken kennis met de vrome Schotse christen Eric Liddell en de Engelse jood Harold Abrahams, die beiden hopen deel te nemen aan de Olympische Spelen van dat jaar. Na jaren van training weten beide atleten een felbegeerd plekje op de Spelen te veroveren en keren ze met gouden medailles terug naar het religieus verdeelde Verenigd Koninkrijk. En dat allemaal ondanks hun zeer verschillende achtergronden en motivaties.

Wat deze film extra bijzonder maakt om te kijken, is het feit dat de Olympische Spelen van 1924 zich ook in Parijs afspeelden, net zoals de Franse stad dit jaar het toneel is van de Spelen.

Unbroken

Een aangrijpende film die het verhaal vertelt van Olympisch hardloper Louis 'Louie' Zamperini. Louis nam deel aan de Olympische Zomerspelen van 1936, maar werd later krijgsgevangen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ondanks de verschrikkelijke omstandigheden in de krijgsgevangenenkampen overleefde Zamperini op miraculeuze wijze. Later liep hij een etappe van de Olympische Torch-estafette voor de Olympische Winterspelen van 1998 in Nagano, Japan, niet ver van waar hij was vastgehouden. Deze film is gebaseerd op het non-fictieboek Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption, dat zijn indrukwekkende verhaal vertelt.

Foxcatcher

Deze dramafilm vertelt het verhaal van familie-erfgenaam en worstelliefhebber John du Pont, een man die zijn geld en invloed gebruikte om de Amerikaanse Olympische gouden medaillewinnaars Mark en David Schultz te rekruteren voor zijn nieuwe worstelteam, Team Foxcatcher. Met een cast bestaande uit Channing Tatum, Mark Ruffalo en Steve Carell is deze film zeker het bekijken waard.

Eddie the Eagle

Behoefte aan een beetje komedie? Deze biografische film vertelt het verhaal van Michael Edwards en de uitdaging die hij aanging om deel te nemen aan de Olympische Winterspelen van Calgary in 1988. Daarmee was hij de eerste Engelsman die in 60 jaar tijd deelnam aan het onderdeel schansspringen! Helaas mocht de skiër geen medailles mee naar huis nemen, maar hij werd wel de Britse recordhouder schansspringen én een nationale held!

Without limits

Pak de tissues er maar bij, want deze film zoomt in op de bijzondere relatie tussen afstandsloper Steve Prefontaine en zijn coach Bill Bowerman. Onder Bill's begeleiding kwalificeerde Steve zich voor de Olympische Spelen van 1972 in München. Ondanks de uitdagingen ontwikkelden de twee uiteindelijk een onbreekbare band.

The Crash Reel

Met maar liefst 20 jaar aan beeldmateriaal is deze film een prachtige samensmelting van de langdurige rivaliteit tussen professionele snowboarders Kevin Pearce en Shaun White. Deze eindeloze rivaliteit kreeg een onverwachte wending toen Pearce traumatisch hersenletsel opliep tijdens een training voor de Olympische Winterspelen van 2010.

Sonja: The White Swan

Opnieuw een kunstschaatsster in de picture, ditmaal het bijzondere verhaal van de Noorse Sonja Henie. Als drievoudig Olympisch kampioen wordt Henie beschouwd als de uitvinder van het moderne kunstschaatsen. Desondanks was er over het leven van Henie niet veel bekend, maar deze film vertelt haar meeslepende verhaal alsnog.

The Simone Biles Story: Courage to Soar

Deze film brengt duidelijk in kaart welke offers turnster Simone Biles moest brengen om de beste Amerikaanse turnster aller tijden te worden. Zowel de film als het gelijknamige boek gaat in op de moeilijkheden waar Biles mee te maken kreeg.

The Last Gold

Tot slot mag deze film over het Amerikaanse dames estafettezwemteam uit 1976 niet ontbreken. Het team slaagde erin om in de laatste race op de Olympische Spelen van Montreal onverwachts Oost-Duitsland te verslaan en goud mee naar huis te nemen. Een fantastische prestatie, vooral toen bleek dat de Oost-Duitse atleten allemaal prestatiebevorderende drugs hadden gebruikt.

Lifestyle
  • Popsugar, Netflix, HBO, Disney+
  • Videostill Eddie the Eagle