Cover girl Lisa Kruger over grote droom: 'Nog een gouden medaille natuurlijk'

Binnenkort vertrekt Lisa voor de Paralympische Spelen naar Parijs. 

Lisa Kruger

Dit wordt alweer de derde Paralympische Spelen voor Lisa Kruger (23), die vijf medailles in de pocket heeft, waaronder een gouden. Hoe bereidt de parazwemster zich voor op de Spelen in Parijs? En wat zijn haar grote dromen? Dat vertelt ze in de nieuwste Happy in Shape.

Paralympische Spelen

Van 28 augustus tot en met 8 september staat Parijs in het teken van de Paralympische Spelen. Hoewel dit nog ver weg lijkt, is het iets waar parazwemster Lisa dagelijks mee bezig is. Het is dan ook niet gek dat ze al wat last heeft van zenuwen. "Mijn zenuwen worden met de jaren erger", deelt ze in de nieuwste Happy in Shape. "Waarschijnlijk doordat ik meer druk voel om te presteren. Vroeger had ik nergens last van en dacht ik: het komt wel goed, en dat kwam het ook."

Gelukkig lukt het Lisa om die zenuwen de baas te zijn. "Die zenuwen probeer ik nu te tackelen door te focussen op het vooral leuk hebben. Verder helpt het mij ook om afleiding te zoeken op YouTube of Instagram, anders wordt de druk alleen maar groter. Ik kijk er extra naar uit dat mijn familie en beste vriendinnen er ook bij zijn nu het in Parijs is. En natuurlijk mijn eigen vriend Bas: hij is ook parazwemmer."

Grote droom

Lisa heeft inmiddels al vijf medailles op zak; een fantastische prestatie. Die vijf medailles maken haar enorm trots. Als we haar de vraag stellen wat haar grote droom is, verbaast Lisa's antwoord ons daarom niks: "Een gouden plak plus meerdere medailles tijdens de Paralympische Spelen in Parijs winnen. Te gek als ik die thuis in mijn vitrine kan leggen. Na de zomer hoop ik van zwemmen en studeren een succesvolle combinatie te maken."

Belangrijke lessen

Ook blikt Lisa in het interview terug op een periode in haar leven wanneer ze zich realiseerde dat ze beter voor zichzelf moest zorgen. Zo was ze destijds zo gefocust op het zwemmen en goed slapen dat ze haar persoonlijke verzorging vergat. "Ik ontbeet niet, vergat mijn tanden te poetsen. Dat kan je twee keer doen, maar na een paar weken heeft het grote impact op je lichaam. Zo bleek zelfs dat ik op een gegeven moment zeventien gaatjes had: niet goed voor mijn gezondheid en prestaties. Dat vreet namelijk energie. Maar ik heb nu een heel fancy Oral-B tandenborstel die mij met een smiley en app precies vertelt of ik goed bezig ben. Op die manier wordt tandenpoetsen ook een soort sportprestatie die ik niet meer vergeet."

Lisa's ochtendroutine ziet er tegenwoordig dan ook anders: "Ik trok vroeger vijf minuten uit om me klaar te maken, zodat ik zo lang mogelijk kon slapen. Nu heb ik mezelf aangeleerd genoeg tijd te nemen voor persoonlijke verzorging en ontbijt. Gezonde basisvoeding met genoeg eiwitten en koolhydraten is sowieso erg belangrijk, omdat je als zwemmer belachelijk veel verbrandt. Dat heb ik ook gemerkt in de tijd dat ik slechter at. Daardoor ging mijn training in die periode waardeloos. Zolang je basis goed is, mag je als zwemmer gelukkig heel veel, zoals in het weekend een pizzaatje of lekker uiteten. Op die manier houd je het ook leuk voor jezelf."

Benieuwd naar het hele interview met Lisa? Je leest 't vanaf morgen in de nieuwste Happy in Shape!

Celebrities
  • Interview: Kim Buitenhuis | Styling: Valerie Ntantu | Visagie: Maaike Beijer
  • Tom ten Seldam