De Paralympics zijn in volle gang: zo doet Nederland het

De Olympische Spelen liggen inmiddels achter ons en nu is Parijs het strijdtoneel van de Paralympische Spelen. De wedstrijden zijn in volle gang en duren nog tot aanstaande zondag 8 september. Benieuwd hoe de Nederlandse sporters ervoor staan? Wij zetten de prestaties op de Paralympics voor je op een rijtje.

Paralympics

Paralympische Spelen

De Paralympics krijgen een stuk minder aandacht en publiciteit dan de Olympische Spelen, en dat is zonde. Olympische sporters komen vaak voorbij in talkshows, op magazinecovers of in interviews, waar hun prestaties uitgebreid worden besproken. Maar ook de Paralympische sporters leveren topprestaties en verdienen een even groot podium. Heb je – onbedoeld – de Paralympics ook links laten liggen? De Nederlandse prestaties tot nu toe hebben ons een negende plek in het huidige klassement opgeleverd. We praten je bij.

Prestaties

Momenteel staat Nederland op een negende plek in het klassement, met negen gouden medailles. China staat ruim eerste, met maar liefst 53 gouden plakken – 23 meer dan Groot-Brittannië op de tweede plek.

Dressuuramazone Rixt van der Horst wist gisteren zilver te bemachtigen, en parazwemmer Rogier Dorsman veroverde een gouden medaille op de 200 meter wisselslag.

Het parateam atletiek leverde ook een unieke prestatie met maar liefst twee podiumplaatsen tijdens de 200 meter in de T64-klasse, bedoeld voor atleten met een prothese door een beenamputatie of een beenlengteverschil. Kimberly Alkemade en Marlène van Gansewinkel wisten goud en zilver te bemachtigen.

Rixt Van Der Horst (L), Rebecca Hart en Natasha Baker op het podium | Beeld: NL Beeld

Lisa Kruger

Ook parazwemster Lisa Kruger – cover girl van de huidige Happy in Shape – maakt haar opwachting in Parijs. Lisa heeft in haar carrière al vijf medailles weten te bemachtigen, maar vertelde eerder tijdens een interview met Happy in Shape van nóg een gouden plak tijdens de Paralympics in Parijs te dromen. Gisteren viel ze helaas buiten de prijzen tijdens de 100 meter vlinderslag, waardoor ze zich niet voor de finale wist te plaatsen. Vrijdag komt ze nog twee keer in actie tijdens de 100 meter rugslag en 200 wisselslag.

Kansen

Parasporter Kelly van Zon hoopt vandaag voor de vierde keer op rij goud te winnen in het tafeltennis, een discipline waarin Nederland uitblinkt. Tijdens álle voorgaande Paralympische Spelen heeft Nederland een medaille weten te behalen in deze discipline, iets wat geen enkel ander land heeft gepresteerd.

Vandaag is een dag vol belangrijke actie, met onder andere kwartfinales, halve finales en finales. Zo komen amazones Sanne Voets en Demi Haerkens vandaag in actie in de paardensport, en wordt er gestreden om medailles in het rolstoeltennis, de atletiek, wegwielrennen en rolstoelbasketbal.

Vervolg

De Paralympics duren nog tot zondag 8 september en de Nederlandse sporters komen nog meerdere keren in actie. De Paralympische Spelen behoren tot de grootste sportcompetities die het waard zijn om te volgen, alleen al vanwege de unieke prestaties en de inclusiviteit die de sporters vertegenwoordigen. Ben je overtuigd en wil je de rest van de Spelen volgen? Je kijkt de wedstrijden via livestreams van de NOS en het IPC. Geloof ons: je wilt het echt niet missen!

Celebrities
  • NOS, NU.nl, archief Happy in Shape, Brabants Dagblad,
  • NL Beeld