Het beste moment voor proteïne: voor of na je training?

Dit macronutriënt is belangrijk voor zowel spiergroei als herstel.

proteïne

Als je sport om spieren te kweken, let je waarschijnlijk op je eiwitinname. Spieren hebben namelijk eiwitten – ook wel proteïne genoemd – nodig om te groeien. Hoewel dit algemeen bekend is, zijn de meningen verdeeld over het beste moment om proteïne te nuttigen. Eet je het beste een flinke reep tijdens je training, of als je thuis weer op de bank zit? Wij gingen voor je op onderzoek uit.

Proteïne

Voldoende proteïne binnenkrijgen is dus essentieel voor spiergroei. De juiste en vooral voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen helpt je spieren te herstellen na een work-out. In principe beschadig je je spieren tijdens het sporten, zij het minuscuul. Het herstel van deze kleine scheurtjes maakt je spieren sterker, mits ze de juiste voeding krijgen. Proteïne is een van de belangrijkste bouwstenen voor spieropbouw en herstel. Als je niet genoeg proteïne binnenkrijgt, gebeurt het tegenovergestelde na een work-out: het spierweefsel kan zich niet meer herstellen en zal gaan afbreken.

Proteïne voor het sporten

Diëtiste, voormalig profvoetballer en CrossFit Games-atleet Michele Fumagalli legt in een interview met Popsugar uit wanneer je het beste proteïne kunt eten. Er valt de juiste voeding voor het sporten wel een boek te schrijven, maar over het algemeen geldt dat licht verteerbare voeding het beste is om vlak voor je training te eten. Fumagalli raadt zelfs aan om tweeënhalf tot drie uur van tevoren je laatste maaltijd te eten.

Logischerwijs adviseert Fumagalli dan ook om geen proteïneshake te nemen vlak voor het sporten, omdat dit zwaarder te verteren is. Je lichaam zal dan bloed naar je maag sturen om de shake af te breken. Maar als je aan het sporten bent, wordt dat bloed juist naar je spieren geleid omdat die het nodig hebben tijdens de training, volgens Fumagalli. Hierdoor kan je last krijgen van je maag, waardoor je niet lekker door je work-out komt. Dat Fumagalli adviseert om geen proteïne voor je work-out te nemen heeft dan ook meer te maken met je lekker voelen, dan dat het daadwerkelijk je spiergroei beïnvloed.

Na het sporten

Fumagalli stelt dat proteïne na je work-out essentieel is om spierafbraak te voorkomen, vooral als je je aan de regel hebt gehouden om je laatste maaltijd tweeënhalf tot drie uur van tevoren te eten. Voeg voldoende proteïne en koolhydraten toe aan je maaltijd, omdat je deze tijdens de training hebt verbruikt.

Maar als je kort voor je work-out nog hebt gegeten, is het niet per se nodig om na je work-out proteïne te nemen, stelt Fumagalli. "Als je twee tot tweeënhalf uur van tevoren nog hebt gegeten, gebruikt je lichaam de eiwitten en koolhydraten uit je voeding als brandstof voor de training en om daarna te herstellen", legt ze uit.

Het beste moment

In grote lijnen kunnen we dus concluderen dat proteïne eten voor je work-out goed is, mits er genoeg tijd tussen zit. Op die manier krijgt je lichaam de kans alle voedingsstoffen op te nemen, zodat je lichaam deze kan inzetten tijdens het sporten. Zit er meer tijd tussen je laatste maaltijd en je work-out, dan is proteïne na het sporten belangrijk.

Hoe dan ook, Fumagalli zegt dat een gezonde balans van koolhydraten, eiwitten en vet altijd het belangrijkste is. Gezonde en uitgebalanceerde voeding houd je gezond, energiek én sterk, niet het perfecte moment van je proteïneshake. Goed om te weten!

Fit
  • Popsugar
  • Adobe Stock