Eiwit: 5 fabels en feiten over deze belangrijke voedingsstof

Good to know!

eiwit

Als je een fervent fitnessliefhebber bent, weet je vast al het een en ander over het belang van eiwitten in je voedingspatroon. Er gaan hier echter zoveel roddels over rond, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. We zetten daarom vijf feiten en fabels over eiwitten op een rij.

1. Je kunt nooit teveel eiwitten eten: fabel

Fanatieke sporters die zich focussen op krachttraining beweren nogal eens dat je van eiwitten nooit teveel kan eten. Niets is echter minder waar, want bij alle voedingsstoffen geldt dat er een bovengrens is. Té veel is immers nooit goed, óók niet van gezonde dingen. Wil je spieren opbouwen en daarbij gebruik maken van eiwitten, houd dan 1,5 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag aan. Overschrijd dit aantal niet, want het biedt geen voordelen en je kunt er wel klachten van krijgen.

2. Je moet je eiwitshake direct na je training nemen: fabel

Je hoort vaak dat het goed is om direct na je workout een eiwitshake te nemen, omdat je spieren de eiwitten dan beter zouden opnemen. Dit blijkt niet te kloppen. Krachtcoach Scott Baptie bevestigt dit. "Meteen na je training een shake drinken is geen slecht idee, maar het is niet noodzakelijk", zegt hij. Wel raadt hij aan om het binnen drie uur na je sportsessie te doen.

3. Eiwitten nuttigen voor het slapengaan resulteert in meer spiermassa: feit

Eerder werd vaak gezegd dat als je eiwitten nam voor het slapengaan, deze 's nachts werden omgezet in vet. Inmiddels hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat eiwitten nuttigen voordat je naar bed gaat, juist voor meer spiermassa kan zorgen, en dus niet voor vetmassa.

4. Je kunt per maaltijd maar 25 gram eiwit opnemen: fabel

Misschien heb je weleens gehoord dat je lichaam per maaltijd maar 25 gram eiwit kan opnemen. De universiteit van Maastricht ondervond echter dat dit getal zwaar onderschat is. Als je 's avonds je aanbevolen hoeveelheid eiwitten nog moet halen, kun je gerust een maaltijd met 60 gram eiwit nuttigen.

5. Vegans hoeven door hun dieet niet te kampen met een eiwittekort: feit

Als je veganistisch eet, hoeft dat niet te betekenen dat je altijd te weinig eiwitten binnenkrijgt. Er bestaan genoeg eiwitrijke producten die ook vegan zijn.

Bron: Men's Health | Beeld: Adobe Stock

Fit
  • Men's Health
  • Adobe Stock