Downward spiraling: wanneer ingebeelde, negatieve gedachten steeds meer door je hoofd gaan spoken. Als je wel eens wordt geplaagd door ingebeelde gedachten, weet je hoe moeilijk het is om deze van je af te zetten. Soms is het zelfs moeilijk om onderscheid te maken tussen je gedachten en de realiteit, waardoor ze je behoorlijk kunnen dwarsbomen en zelfs je gedrag beïnvloeden.
Ingebeelde gedachten
Je kent het vast wel: een vriendin reageert kortaf op je berichtje, en al snel bekruipt je de nare gedachte dat je iets verkeerd hebt gedaan. Deze ingebeelde gedachten worden ook wel emotionele redenering genoemd. In plaats van op de feiten te vertrouwen – namelijk dat er niets is voorgevallen en ze wellicht gewoon aan het werk is – nemen je gevoel en emoties de overhand en creëer je verhalen die passen bij die emoties. Ernesto Lira de la Rosa, psycholoog en media-adviseur van de Hope for Depression Research Foundation, deelt zijn bevindingen over dit fenomeen met Bustle. "Emotioneel redeneren is een soort cognitieve vervorming of denkfout waarbij we aannemen dat als we iets voelen, dat gevoel waar moet zijn."
Leren omgaan met emotionele redenering
Hoewel iedereen dit soort gedachten weleens heeft, is het belangrijk om ze niet de regie over je leven te laten nemen. "We kunnen pas een stap terugdoen van onze emoties als we leren ze te tolereren," zegt dokter Lira de la Rosa. Door te leren hoe je je gevoelens kunt herkennen en verwerken wanneer ze opkomen, voorkom je dat ze alles gaan beheersen. Neem afstand van de emotie en kijk naar de feiten.
Dagelijkse gedachten
Een goede eerste stap is om je bewust te worden van je dagelijkse gedachten. Door stil te staan bij wat je denkt, kun je gemakkelijker herkennen wanneer ingebeelde, irrationele gedachten de overhand nemen. "Als we onze gedachten leren observeren, helpt dat ons om ze te verkennen en te begrijpen wanneer we ons emotioneel voelen," zegt dokter Lira de la Rosa hierover. "Het is belangrijk om tegen jezelf te zeggen dat wat je voelt niet verkeerd is. Het is menselijk om je soms angstig, jaloers, schuldig of waardeloos te voelen."
Door op te schrijven wat er in je hoofd omgaat, kun je patronen ontdekken in je denken. Veel gedachten keren dagelijks terug zonder dat we ons daar bewust van zijn. Door je gedachten op papier te zetten, kun je deze patronen herkennen en vervolgens doorbreken.
Bedenk dat het niet vreemd is om deze gevoelens zo nu en dan te hebben, ook al berusten ze niet altijd op de waarheid. Emoties en gevoelens hoeven niet altijd een verhaal te hebben. Door te kunnen uitzoomen en naar de feiten te kijken, wordt het gemakkelijker om je niet te laten overmannen door negatieve, ingebeelde gedachten. Zoals dokter Lira de la Rosa adviseert: "Herinner jezelf eraan dat het een emotie is en dat het jouw realiteit niet hoeft te definiëren."
- Bustle
- Adobe Stock