De StairMaster: hoe effectief is dit beruchte apparaat?

Ontdek de voordelen van deze uitdagende cardio workout.

De StairMaster: hoe effectief is dit beruchte apparaat?

Het is een enorme trend: jezelf flink in het zweet werken op de gevreesde StairMaster. De één zweert erbij om extra calorieën te verbranden en je benen te shapen, terwijl de ander er zo ver mogelijk vandaan blijft. Hoe effectief is dit beruchte apparaat eigenlijk, en bij welke fitness doelen moet je je eraan wagen?

De Stairmaster

First things first: de StairMaster is dat grote apparaat in je sportschool dat een eindeloze trap nabootst. Deze intensieve vorm van cardio combineert traplopen met een zelf in te stellen weerstand, waardoor je in rap tempo veel calorieën verbrandt en de spieren in je onderlichaam traint: je dijen, billen en kuiten worden flink aan het werk gezet. Dat het zwaar én effectief is, begrijpen we volledig, want zeg nu zelf, hoe fit je ook bent, een flink aantal trappen oplopen blijft zwaar!

Helling

Wat de StairMaster zo intensief maakt, is het traplopen in combinatie met de instelbare weerstand. Ergens doet de machine ons denken aan de loopband met incline, waarbij je een wandeling heuvelopwaarts nabootst. Beide machines zijn effectief voor de spieren in je onderlichaam en laten je flink zweten. Nu horen we je denken: is een stevige sessie op de StairMaster effectiever dan een wandeling op de loopband met helling?

Volgens trainer John Thornhill versterkt wandelen met helling de spieren in je achterste ketting, oftewel de spieren van je kuiten tot aan je rug. Dit geldt voor beide machines. "De StairMaster richt zich onder andere op het versterken van de spieren in het onderlichaam, zoals quadriceps, hamstrings, bilspieren en kuiten", legt personal trainer Kollins Ezekh uit aan Well+Good. De loopband doet dit op een vergelijkbare manier.

Lage impact

Hoewel beide machines uitstekend geschikt zijn voor low-impact cardio, is de StairMaster minder belastend voor je knieën. Tijdens het traplopen plaats je je gewicht op je gebogen been en ga je vervolgens rechtop staan, terwijl je op een loopband vaak op een gestrekte knie stapt. Dit veroorzaakt meer druk op het gewricht.

"De StairMaster is een intensieve vorm van cardio waarbij je hartslag flink omhoog gaat en je uithoudingsvermogen verbetert," zegt Ezekh. "Dat maakt de machine ideaal voor mensen die kracht in het onderlichaam willen ontwikkelen en tegelijkertijd een intensieve vorm van cardio willen beoefenen." Ezekh merkt echter op dat er enkele nadelen zijn: de StairMaster spreekt je bovenlichaam maar beperkt aan en de intensiteit kan te hoog zijn voor beginnende sporters.

Het voordeel van de loopband is dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn wat betreft de snelheid en helling. Tijdens een wandeling op de loopband gebruikt ook je core voor stabiliteit en een goede houding, dus train je meteen ook je buikspieren. Het nadeel is echter de grotere impact op je gewrichten.

Fitnessdoelen

Hoewel beide machines geschikt zijn voor een intensieve cardio workout, vraagt de StairMaster over het algemeen meer energie vanwege de trappen. Dit maakt de machine ideaal voor het verbranden van meer calorieën in een korte tijd, wat het perfect maakt voor wie wil afvallen.

Om optimaal gebruik te maken van de machine, raadt Jo Gomez, fitnesstrainer en hoofd product & talent bij Ambition in NYC, aan om er een HIIT workout van te maken. "Wissel af tussen korte uitbarstingen van intense inspanning en korte herstelperioden. Pas bovendien de helling, weerstand of snelheid aan om de uitdaging te vergroten en meer spiergroepen te betrekken. Zorg ten slotte voor de juiste vorm, een goede warming-up en cool-down om een efficiënte en goed afgeronde training in een kort tijdsbestek te bereiken."

Fit
  • Well+Good
  • Adobe Stock