Schadelijke stoffen in tampons: deze menstruatieproducten zijn een goed alternatief

Veilig en comfortabel je menstruatie door. 

Schadelijke stoffen in tampons: deze menstruatieproducten zijn een goed alternatief

Onlangs was er veel ophef in het nieuws over de schadelijke stoffen die in tampons zouden zitten. Uit een onderzoek bleek dat menstruatieproducten stoffen zoals arseen, lood, kwik, nikkel, koper en ijzer bevatten, die op lange termijn gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Maar welke alternatieven zijn er eigenlijk?

Tampons en maandverband

Grote kans dat je iedere maand een pakje tampons of maandverband koopt wanneer je ongesteld wordt. Niet vreemd, aangezien dit de meest voorkomende producten zijn voor onze menstruatie. Vooral tampons maken het leven tijdens deze maandelijkse periode een stuk makkelijker.

Helaas werd onlangs ontdekt dat in onze vertrouwde tampons een aantal verontrustende stoffen zitten. Uit onderzoek bleek dat alle 30 onderzochte soorten tampons schadelijke stoffen bevatten. Hoewel de hoeveelheid van deze stoffen per soort verschilt, zijn de resultaten toch schokkend. De onderzoekers meldden namelijk dat de opname van deze metalen kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder diabetes, kanker, onvruchtbaarheid en dementie. Mede vanwege deze zorgwekkende ondervindingen zoeken steeds meer vrouwen een alternatief voor tampons.

Herbruikbare menstruatieproducten

Maar welke opties zijn er allemaal? Naast wegwerpartikelen zoals maandverband en tampons, zijn er al een behoorlijke tijd herbruikbare menstruatieproducten op de markt. Misschien heb je wel eens gehoord van de menstruatiecup of de menstruatiedisk, of ben je al meegegaan met de nieuwe trend van menstruatie-ondergoed. Er zijn inmiddels talloze opties om wegwerpartikelen te vervangen voor meer duurzame, gezonde alternatieven.

Producten zoals menstruatiecups en -disks zijn gemaakt van flexibele siliconen, rubber of elastomeer van medische kwaliteit. Ze bevatten geen chemicaliën, geurstoffen of bleekmiddelen, waardoor het risico op irritatie en allergische reacties enorm afneemt. Ook is er een veel lager risico op het toxisch shocksyndroom (TSS) vergeleken met tampons. Menstruatiecups en -disks zijn speciaal ontworpen om menstruatiebloed op te vangen in plaats van het te absorberen.

De meeste van deze producten kunnen tot maximaal 12 uur worden gebruikt voordat ze moeten worden geleegd en gewassen. Daarna kun je het product gewoon opnieuw gebruiken. Sterker nog, wanneer je deze producten op de juiste manier gebruikt en reinigt gaan ze tot wel tien jaar mee!

Wasbare menstruatieproducten

Behalve herbruikbare menstruatieproducten die je kunt inbrengen, bestaan er ook wasbare alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan wasbaar maandverband of menstruatie ondergoed. Het voordeel hieraan is dat je deze producten niet hoeft in te brengen en ze gewoon kunt uitwassen. Ze hebben een lange levensduur en zijn daarom een duurzaam alternatief.

Menstruatie-ondergoed is ondergoed met ingebouwd maandverband. Het bestaat uit meerdere lagen en kan tot wel 12 uur lang menstruatiebloed opvangen. Daarna spoel je het uit met koud water en was je het in de wasmachine. Net als normaal ondergoed is menstruatie-ondergoed verkrijgbaar in verschillende modellen, zodat je altijd een passend exemplaar kunt vinden onder je dagelijkse kleding. De meeste menstruatie-onderbroeken zijn gemaakt van nylon of katoen en bevatten een waterdichte, ademende laag van PUL (polyurethaan laminaat). Het ingebouwde maandverband is meestal gemaakt van katoen of bamboe.

Gewenning

Als je op zoek bent naar een alternatief voor tampons, zijn dit de meest voorkomende producten. Het kan even wennen zijn om over te stappen van wegwerpartikelen naar herbruikbare menstruatieproducten, vooral vanwege het idee van hergebruik. Echter, wanneer je de producten schoonmaakt volgens de gebruiksaanwijzing, zul je merken dat het uitstekende en hygiënische alternatieven zijn voor de gebruikelijke wegwerpartikelen.

Het inbrengen en verwijderen van producten zoals een menstruatiecup of -disk kan in het begin ongemakkelijk of moeilijk zijn, en het kan een tijdje duren voordat je er handigheid in krijgt. Probeer het product eerst thuis om te testen hoe het werkt en voelt. Maar zoals met de meeste dingen geldt ook hier: oefening baart kunst!

Health
  • Her.ie, Cupkiezer
  • Adobe Stock