Een duurzamer en gezonder alternatief voor de tampon: De menstruatiecup

Ben jij al om?

Een duurzamer en gezonder alternatief voor de tampon: De menstruatiecup

Het is al langer bekend dat er in sommige merken tampons chemicaliën verwerkt zitten die je liever niet in je lichaam wilt hebben. Daarnaast kunnen tampons en maandverband gedurende je leven flink in de kosten lopen, want je gebruikt zo'n 11.000 stuks in totaal. Maar wat moet je dan? 

Het alternatief

Een duurzamer en gezonder alternatief voor de tampon en het maandverband is de menstruatiecup. Dit trechtervormige siliconen bakje breng je vaginaal in en vangt het menstruatiebloed op. De cup vangt ongeveer drie keer meer op dan tampons of maandverband en blijft ongeveer 10 tot 12 uur lang zitten. Gedurende je menstruatie hoef je deze dus maar twee keer per dag te legen en om te spoelen met water.

Voordelen

Je kunt er gewoon mee slapen, sporten en zwemmen, is geschikt voor vrouwen van elke leeftijd en is verkrijgbaar in verschillende maten. Daar komt nog bij dat de cups van siliconen of rubber zijn gemaakt en daardoor herbruikbaar zijn voor ongeveer 5 tot 10 jaar. De cups kosten je eenmalig tussen de 10 en de 40 euro, en daarmee bespaar je dus enorm veel geld. 

Nadelen

Nadelen van de cup zijn het schoonmaken in openbare toiletten. Je hebt namelijk een kraantje in het toilet nodig, want anders kan het nogal gênant zijn. Daarbij komt ook dat er een kans is dat de cup gaat lekker als het niet goed wordt ingebracht. Ook zijn ze groter dan tampons en niet overal in Nederland verkrijgbaar.

Lees ook: Zo voorkom je met je voeding een opgeblazen gevoel

Bron: OneWorld en Menstruatiecup-info, Beeld: iStock