Waarom specifieke schema’s voor vrouwen nodig zijn
Onderzoek naar sportprestaties en voeding is vaak vooral gericht op mannen, waardoor vrouwen niet altijd weten hoe hun lichaam op training reageert. Hormonen spelen namelijk een grote rol in processen zoals energie, kracht en stemming, die gedurende de menstruatiecyclus voortdurend veranderen. Bij mannen blijven deze niveaus daarentegen vrij stabiel.
Het programma voor de menstruatiecyclus
De menstruatiecyclus bestaat uit vier fasen: de menstruatie, de folliculaire fase, de ovulatie en de luteale fase. Iedere fase gaat gepaard met andere hormonale schommelingen en bijbehorende effecten op het lichaam. Zo voelen veel vrouwen zich vermoeid tijdens de menstruatie, terwijl kracht en uithoudingsvermogen tijdens de folliculaire fase juist hun piek bereiken. De ovulatie kan een energiek gevoel geven, terwijl de luteale fase vaak gepaard gaat met meer vermoeidheid en stemmingswisselingen.
Olga-Maria Rantanen, Fitness Content Specialist bij Basic-Fit vertelt erover: “Als het gaat om fitness hoef je niet te vechten tegen hormonale schommelingen en de effecten die ze op je lichaam hebben. Het is namelijk mogelijk om je trainingen te variëren en erop aan te passen. Zo doe je er tijdens de menstruatie goed aan om zo nodig meer rust te nemen en sporten af te wisselen met activiteiten als yoga of wandelen. Tijdens de folliculaire fase kun je als vrouw alles uit je krachttraining halen en tijdens de ovulatie is een high-intensity workout geschikter. De luteale fase biedt weer ruimte voor een activiteit met gematigde intensiteit, zoals rustige cardio of circuittraining."
Het menopauze-programma
In de menopauze, die begint als een vrouw twaalf maanden niet meer heeft gemenstrueerd, stoppen de cyclische hormonale schommelingen. Het lichaam maakt echter wel andere veranderingen door, zoals dalende oestrogeen- en progesteronspiegels. Dit kan leiden tot symptomen als opvliegers, verminderde spiermassa, een stijging van buikvet en stijfheid in de gewrichten.
Olga-Maria benadrukt hierbij het belang van krachttraining: “Voor vrouwen in de menopauze zijn twee à drie krachttrainingen per week cruciaal voor het behoud van spiermassa en botdichtheid. Daarnaast helpen cardio-oefeningen met lage impact, zoals wandelen, zwemmen of fietsen, om de cardiovasculaire gezondheid te behouden. Ook kunnen yoga en pilates de mobiliteit van gewrichten verbeteren en de flexibiliteit en balans bevorderen. Herstel van fysieke activiteit kost meer tijd tijdens de menopauze, daarom is het belangrijk om rust en herstel de tijd te geven."
Toegankelijke programma’s en extra ondersteuning
De nieuwe programma’s bieden vrouwen praktische schema’s en educatieve content over de impact van hormonen op fitheid en welzijn. Ze helpen vrouwen niet alleen om symptomen onder controle te houden, maar ook om lange-termijn gezondheidsdoelen te bereiken. Daarnaast zijn er blogs en begeleiding van een hormoonexpert beschikbaar via de speciale app van de fitnessaanbieder.
- Basic-Fit
- Basic-Fit