Op deze plek kun je het beste olijfolie bewaren

Good to know.

Kook jij ook altijd met olijfolie en laat je de fles op je aanrecht staan? Dit kun je beter niet doen. We vertellen je wat de beste plek is om olijfolie te bewaren, zodat de fles zo lang mogelijk goed blijft.

Hitte

We zetten een fles olijfolie vaak naast het fornuis of op het aanrecht neer. Dat is makkelijk en je hebt het snel bij de hand. Maar eigenlijk is dit helemaal niet handig. Bij hitte, zoals bij het fornuis of door de zon op het aanrecht, kan olijfolie snel oxideren. Daarbij gaan de smaak en kwaliteit verloren. Je olijfolie is niet lang houdbaar en hierdoor moet je hem eerder weggooien. Zonde!

Juiste plek om te bewaren

Wat is dan wel een goede plek in de keuken om olijfolie te bewaren? Het is belangrijk om een fles olijfolie te bewaren op een koele en donkere plek. Dit om de kwaliteit van olijfolie te behouden. Maar let op: bij te lage temperaturen ontstaat er condensatie. Bewaar je olijfolie dus niet in de koelkast, want dan wordt de olie erg dun van structuur. Het beste is om een flesje olijfolie in een keukenkastje neer te zetten, donker, droog en op kamertemperatuur.

Houdbaarheid van olijfolie

Je kunt olijfolie enkele maanden bewaren nadat je het hebt geopend. Natuurlijk wel onder de ideale omstandigheden. In een keukenkastje bijvoorbeeld. Er zit ook een verschil in de houdbaarheid per product. Olijfoliën met een hoge kwaliteit kunnen ongeveer 18 maanden bewaard worden. De ‘standaard’ olijfolie die je vaak in de supermarkt koopt gaat zo’n 12 maanden mee. Daarnaast bestaat er nog altijd de gouden tip als je twijfelt over de houdbaarheid van je olijfolie: namelijk door te kijken, te ruiken en te proeven.

Bron: Libelle, Kookfans | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws