Koud zweet: wat houdt het precies in?

Het heeft helemaal niets met je lichaamstemperatuur te maken.

Koud zweet is een raar fenomeen. Wanneer je zweet, probeert je lichaam zichzelf meestal af te koelen en je lichaamstemperatuur te reguleren, maar koud zweet heeft hier niets mee te maken.

Wat is koud zweet?

Zweten is de natuurlijke airconditioning van je lichaam die in werking treedt als je bijvoorbeeld drie kilometer hardloopt of op het strand ligt te bakken. “Koud zweet treedt op als je transpireert, maar niet voor de functie van de regulering van de lichaamstemperatuur, zoals bij normaal zweten”, legt Cory Fisher, een huisarts bij de Cleveland Clinic in Amerika uit. Koud zweet is precies zoals het klinkt: zweten als je het koud hebt. Bij koud zweet voel je je koud en nat. “Geen koorts, geen verhoogde fysieke activiteit, geen blootstelling aan extreme hitte –  het lijkt uit het niets te komen”, vult hij aan.

”Koud zweet houdt vaak verband met zaken als hormoonveranderingen, shock, infectie, pijn of stress en kan op elk moment van de dag optreden”, zegt Taz Bhatia, die gecertificeerd is in verschillende soorten geneeskunde en auteur van het boek The Hormone Shift.

Symptomen van koud zweet

Als je wel eens last hebt gehad van koud zweten, kan het zijn dat je huid nat en klam aanvoelde. Afhankelijk van de oorzaak kan koud zweten ook gepaard gaan met een aantal andere symptomen zoals rillingen, vermoeidheid, moeilijkheden met ademhalen, een verhoogde hartslag en verwarring.

Wat veroorzaakt koud zweet?

Hoewel koud zweten een teken kan zijn van een groter onderliggend probleem, is het vaak gewoon een normale lichamelijke reactie op stress of schommelende hormonen. Een aantal mogelijke oorzaken zijn:

  • Infectie. Als je lichaam een ​​virus of een infectie bestrijdt, kan koud zweet daarmee gepaard gaan.
  • Stress of angst. ”Je vecht- of vluchtreactie kan ervoor zorgen dat hormonen zoals cortisol en adrenaline in je lichaam vrijkomen, wat op zijn beurt je hartslag kan verhogen en tot koud zweet kan leiden”, legt Dr. Fisher uit.
  • Trauma of shock. ”Als je lichaam trauma (zoals letsel of pijn) of shock ervaart, mist het het vermogen om zuurstof naar vitale organen te laten stromen, wat koud zweet kan veroorzaken”, vertelt Fisher.
  • Hormonen. Veranderingen in je menstruatiecyclus kunnen koud zweet veroorzaken. “Ik zie ook vaak koud zweet bij vrouwen die hormonale veranderingen ervaren, zoals de menopauze”, zegt dr. Bhatia.
  • Bijwerkingen van medicijnen. Medicijnen zoals schildklierhormoon, morfine en medicijnen om koorts te verlagen kunnen ook koud zweet veroorzaken, weet dr. Fisher te vertellen. Bovendien kan het ook optreden als gevolg van het afkicken van medicijnen.

Sommige symptomen kunnen erop duiden dat er iets ernstigers aan de hand is. “Koud zweet in combinatie met gewichtsverlies, vermoeidheid, braken of vergroting van de lymfeklieren kunnen zorgwekkend zijn”, stelt dr. Fisher. In dat geval moet je contact opnemen met een arts.

Bron: Women’s Health | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws