Waar mensen die nog maar net vegan eten zich het meest op verkijken

Helaas, vegan is geen synoniem voor gezonder.

Er zijn verschillende redenen waarom iemand geen dierlijke producten meer wil eten, maar voor alle personen die vegan willen eten geldt natuurlijk dat ze dierlijke producten goed moeten vervangen. Alleen gaat dat niet altijd goed.

Gebrek aan vitamines en mineralen

In Nederland zijn veel vleesvervangers en melkalternatieven wel voorzien van extra vitamines, maar dit geldt lang niet voor alle alternatieven – zeker in het buitenland gebeurt dit nog niet genoeg. Het is daarom ook goed om in je achterhoofd te houden dat niet alle plant-based alternatieven verrijkt zijn met vitaminen en mineralen die de traditionele versie ervan wel bevat. Dit geldt met name voor alternatieven voor melkproducten, zoals kaas, yoghurt en melk.

Volgens Pinto is het belangrijk dat je goed plant wat je gedurende de week wilt eten. Op die manier kun je achterhalen of je wel genoeg vitamines en mineralen zult eten. “Een gebalanceerd dieet is hoog in proteïne, calcium en ijzer”. Genoeg binnenkrijgen van dat laatste is voor non-vegans soms al lastig, laat staan voor mensen die geen vlees eten. “Plantaardige diëten zijn van nature lager in ijzer. Mensen die last hebben van bloedarmoede kunnen om die reden misschien beter niet vegan gaan eten en voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, zijn vaak dierlijke producten.”

Bron: Body & Soul | Beeld: Darina Belonogova (Pexels) 

Laatste nieuws