Verslaafd aan je telefoon? Zo kom je er vanaf

Met deze tips verminder je binnen no-time je schermtijd.

Online shoppen, navigeren, je Facebook checken en urenlang op TikTok scrollen: we gebruiken onze telefoon de hele dag door voor van alles en nog wat. Ben jij ook weleens geschrokken toen je je gemiddelde schermtijd zag? Look no further. We vertellen je hoe je van je telefoonverslaving af komt.

Algoritmes

Techjournalist Georgie Barrett beschrijft het in Metro UK’s podcast Mentally Yours ‘alsof je vinger een eigen wil heeft’. Het rondhangen op sociale media zit zó in ons systeem, dat we apps vaak onbewust aanklikken. Dit is een reflex geworden die we tegenwoordig moeilijk kunnen bedwingen.

Deze verslaving heeft volgens Barret een duidelijke oorzaak. De algoritmes van sociale media platforms als TikTok en Instagram, zijn namelijk ontworpen om je zo lang mogelijk geboeid te houden. Je krijgt bijvoorbeeld content voorgeschoteld die aansluiten bij je interesses, wat ervoor zorgt dat je steeds een kleine dopamine-kick krijgt. Je hersenen maken dan een stofje aan waardoor je je blij voelt en steeds terugkeert naar de app om dat gelukzalige gevoel te herbeleven. En hoe meer tijd wij doorbrengen op een app, des te meer geld het platform verdient.

Het geluksgevoel is vaak van korte duur en verre van goed voor je mentale gezondheid. Daarom geeft Barret een aantal tips die je kunnen helpen om sociale media leuker en vooral gezonder te gebruiken.

Notificaties uitzetten

Een handige truc om te voorkomen dat je voortdurend afgeleid wordt door sociale media, is het uitschakelen van meldingen. Het duurt een paar dagen om eraan te wennen, maar daarna geeft het een enorme rust. Spreek met jezelf af hoe vaak je per dag je socials bekijkt, anders zit je alsnog de hele dag te scrollen.

Homescreen herindelen óf apps verwijderen

Deel je telefoon in naar je eigen wens. Het kan helpen om de sociale media-apps die je vaak gebruikt, in een mapje te zetten. Zo kun je niet automatisch op de iconen klikken, maar moet je echt even zoeken naar het juiste icoon. Als je een stapje verder wilt gaan, kun je ze zelfs naar de tweede pagina van dat mapje slepen. Zo zie je die opvallende iconen niet meteen, en moet je een extra swipe maken om bij die apps te komen.

Mocht het echt de spuigaten uitlopen, dan kun je de apps van je homescreen verwijderen. Ze staan dan nog steeds op je telefoon, maar zijn niet meer binnen handbereik. Wellicht dat je de verleiding dan makkelijker kunt weerstaan.

Apps verwijderen

Mochten bovenstaande tips allemaal niet werken, gooi die verslavende apps dan van je telefoon af. Ook kun je ervoor kiezen om de apps slechts een paar dagen per week te installeren, alleen in het weekend bijvoorbeeld.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Pexels

Laatste nieuws