Dit moet je weten over acne op je hoofdhuid

Alles voor een zuivere hoofdhuid!

Iedereen heeft wel eens last van een puistje, maar de een vaker dan de ander. Hormonen, stress, een slechte hygiëne, het weer, voeding of een onderliggend probleem kunnen allemaal factoren zijn die leiden tot acne. In de meeste gevallen ontstaat acne in het gezicht, op de rug of schouders, maar wist je dat je ook acne op je hoofdhuid kunt krijgen?

Hoofdhuid acne

Bij acne is er sprake van een verhoogde talgproductie en een ophoping van bacteriën waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan. Het is een vervelende huidaandoening die zich op verschillende manieren kan uiten, en soms ontstaat dit op plekken waar je het niet verwacht, zoals op de hoofdhuid.

“Hoofdhuid acne is simpelweg hetzelfde als acne-puistjes op je hoofdhuid”, vertelt dermatoloog Dr. Anastasia Therianou. Hoofdhuid acne kan net zo vervelend en frustrerend zijn als ‘gewone’ acne. Een ontevreden hoofdhuid kan een impact hebben op de gezondheid van je haar als het gaat om groei en conditie.

Zusje van

Omdat hoofdhuid acne een ‘zusje’ is van acne die in de T-zone van je gezicht voorkomt, ontstaan ze door dezelfde redenen. Hoofdhuid acne kan ook net zo spontaan en sporadisch ontstaan als acne op je gezicht. “Onze hoofdhuid en ons gezicht zijn bedekt met talgklieren. Ze zijn verantwoordelijk voor het maken en afscheiden van talg – een stof die helpt onze huid te beschermen en vocht vast te houden. De meeste talgklieren verbinden zich met haarzakjes. Wanneer deze talgklieren te veel talg produceren, raken de poriën verstopt. Als gevolg daarvan zullen er puistjes op de hoofdhuid verschijnen”, stelt dr. Therianou.

Net als mensen met een vette huid, zullen degenen met vet haar ook sneller last hebben van hoofdhuid acne. Maar daarnaast kunnen ook andere factoren invloed hebben op het ontstaan van deze puistjes. “Acne op de hoofdhuid kan ook worden veroorzaakt doordat we ons haar simpelweg niet zo vaak wassen als nodig is, of doordat we te veel vette producten op onze hoofdhuid gebruiken, waardoor de poriën verstopt raken”, legt dr. Therianou uit. Ook mensen die vaak in de sportschool te vinden zijn, kunnen er sneller last van krijgen. “Als je vaak traint, is het essentieel dat je je haar regelmatig wast, omdat talg en zweet zich ophopen op je hoofdhuid”, zegt dr. Therianou. Vanaf nu kun je de douche in de gym dus niet meer skippen!

Behandeling

Gelukkig is hoofdhuid acne goed te behandelen. Een goede oplossing is om je haar geregeld te wassen. “Regelmatig wassen is belangrijk, vooral na het sporten of als mensen om verschillende redenen overdag veel zweten”, vertelt dr. Therianou. Daarnaast is het belangrijk dat je geen sulfaatvrije- en droogshampoos gebruikt. Deze shampoos zorgen er namelijk voor dat er resten achterblijven op de hoofdhuid. Hierdoor raken de poriën verder verstopt, wat kan resulteren in puistjes en gevoeligheid van de hoofdhuid.

Shampoos die seleniumsulfide, salicylzuur of teer bevatten, kunnen juist wel helpen! Daarom is het goed om altijd shampoos met deze ingrediënten te gebruiken. Tot slot is haarolie ook een no go. “Elke type olie dat rechtstreeks op de hoofdhuid wordt aangebracht, kan de situatie verergeren. Ook stylingproducten die oliën bevatten, moeten worden vermeden als je last hebt van acne op je hoofdhuid”, aldus dr. Therianou.

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws