Alles was je moet weten over functionele fitness

Het is iets anders dan een HIIT-workout.

Van fitness weten we allemaal wel wat het inhoudt. Maar er zijn ook weer allemaal verschillende vertakkingen van, zoals functionele fitness. Wat is dat eigenlijk precies?

Dagelijks leven

Hoewel het misschien ingewikkeld klinkt, is functionele fitness waarschijnlijk de meest praktische vorm van sporten die je kunt doen. Aan Cosmopolitan vertelt personal trainer Sarah Campus dat deze vorm van fitness ons dagelijks leven ondersteunt en nabootst. “Het omvat bewegingen zoals lopen, duwen, trekken, buigen, hurken, draaien, reiken en uitwijken. Deze oefeningen verbeteren de functionele kracht”, aldus Campus. Functionele fitness is er dus eigenlijk op gericht om alledaagse bewegingen makkelijker te maken en te voorkomen dat deze blessures opleveren. Geen pijnlijke knieën meer na het oprennen van een trap dus, en geen rugpijn meer tijdens het schoonmaken. Sounds good…

Verschillen

De oefeningen die je uitvoert met functionele fitness, lijken erg op wat je doet tijdens CrossFit of een HIIT-workout. Toch is er wel degelijk een verschil. “HIIT/CrossFit is unimodaal, wat betekent dat het zich houdt aan één type aërobe oefening (hardlopen, fietsen, roeien) voor meerdere sets”, legt Campus uit. “Functionele fitness is echter multimodaal, wat betekent dat er gebruik wordt gemaakt van meerdere functionele bewegingen, zonder gedefinieerde rustintervallen. Bovendien wordt HIIT in bepaalde perioden met maximale inspanning uitgevoerd, terwijl de functionele trainingstijd kan variëren.”

Kracht of cardio?

Functionele fitness kan zowel als cardio als krachttraining worden gezien, al heeft het een groter cardio-component, vertelt Campus. De focus ligt namelijk niet op pure spierkracht. “Functionele training omvat volledige lichaamsbeweging waarbij prioriteit wordt gegeven aan samengestelde bewegingen boven de focus op één spier tegelijk tijdens krachttraining.” Aha!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws