Je kunt een zogeheten ‘migraine hangover’ krijgen na een migraineaanval

Migraine is een enorm vervelend fenomeen waar helaas veel mensen mee kampen. Heb jij wel eens een migraineaanval? Dan weet je dat het een grote opluchting wanneer de symptomen eindelijk voorbij zijn. Toch kun je na zo’n aanval je alsnog niet helemaal fit voelen. Je hebt dan last van een zogeheten migraine hangover.

Migrainekater

Migraine is een vorm van hoofdpijn, maar wijkt behoorlijk af van de ‘gewone’ variant. Het komt namelijk naar voren in de vorm van aanvallen. In veel gevallen begint het met een bonzende pijn aan één kant van je hoofd. Dat gaat soms gepaard met een aura, waarbij je vlekken ziet. Ook tintelingen in je hand zijn een veelvoorkomend voorteken. Op het moment dat je een migraine-aanval hebt, kun je niets anders doen dan rusten in een donkere kamer.

Wanneer de symptomen voorbij zijn en je je dagelijkse activiteiten weer kunt hervatten, kun je echter toch nog wat ‘na-symptomen’ van migraine ervaren. Door een zogeheten migraine hangover voel je namelijk moe, futloos en kunnen je spieren pijnlijk of slap aanvoelen. Oftewel: het kan aanvoelen alsof je de avond ervoor flink op stap bent geweest en nu een kater hebt.

Langer herstel

Maar hoe krijg je nou precies zo’n migraine hangover en hoe ga je ermee om? “Een migrainekater, ook wel migrainepostdroom genoemd, is de fase nadat de pijn van een migraine is afgenomen,” legt dr. Harriet Leyland, klinisch adviseur bij myGP, uit aan Stylist. “Het wordt gekenmerkt door een reeks slepende symptomen die aanhouden nadat de migrainehoofdpijn voorbij is.”

Naast hoofdpijn kun je tijdens een migraineaanval ook last hebben van andere pijn, extra vermoeidheid of vlekken zien. “Het is nuttig om migraine te zien als een spectrumaandoening”, vertelt Dr Katy Munro, migraine-expert en auteur van Managing Your Migraine. “De meeste mensen hebben niet alleen last van de dag van de migraine zelf, maar ook van de dagen ervoor en erna.”

Oorzaak

Zo’n 80 procent van de mensen die last hebben van migraine, hebben ook een migrainekater. Waarom deze symptomen precies zo lang aanhouden, is nog niet echt duidelijk. “De precieze oorzaak van een migrainekater is niet bekend, maar men denkt dat het te wijten is aan veranderingen in de hersenen die optreden tijdens een migraine,” denkt Dr. Leyland. “De katerfase kan te maken hebben met het vrijkomen van bepaalde chemicaliën en ontstekingen tijdens de migraine.” Eigenlijk duurt het dus even voordat je hersenen na een migraineaanval weer zijn hersteld en normaal kunnen functioneren.

Bron: Stylist, Elegance | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws