Aha: zo krijg je een dicht oor weer open

Vijf tips!

We kennen allemaal het akelige gevoel van een verstopt oor. Of je nu bent wezen zwemmen, met een zware verkoudheid strugglet, of simpelweg net bent geland na een vliegreisje…je wilt hoe dan ook zo snel mogelijk van dat verstopte oor af. We delen vijf tips om een dicht oor weer open te krijgen.

0. Geen wattenstaafjes

Voordat we uitleggen hoe je je oor het beste open kunt krijgen, is het ook goed om even stil te staan bij wat je vooral niét moet doen. Want waar je wellicht meteen naar een wattenstaafje wilt grijpen, is dat dus exact het tegenovergestelde van wat je zou moeten doen. Met wattenstaafjes loop je namelijk het risico dat je een blokkade alleen maar verder naar binnen duwt. En dat is nu precies wat we willen voorkomen, right?

1. Neus dichtknijpen

By far de simpelste manier om een oor dat dicht zit weer open te krijgen is om even je neus dicht te knijpen, en dan voorzichtig uit te blazen via je neus. Je voelt dan al snel je oor met een soort ‘plopje’ opengaan. Dit heet ook wel de Valvalsa-manoeuvre. The more you know!

2. Olie druppelen

Het voelt misschien tegenstrijdig: je oor zit immers al verstopt. Waarom zou je er dan nóg iets in willen doen? Toch kan het helpen om enkele druppels olie in je oor te doen. Gebruik bijvoorbeeld olijfolie. Dit kan zorgen dat een blokkade van bijvoorbeeld oorsmeer zachter wordt en makkelijker loskomt.

3. Voorzichtig spoelen

Je hebt ongetwijfeld wel eens een verdwaalde druppel water in je oor gehad na een douchebeurt. Maar juist wanneer je oor verstopt zit kan een snelle douche ook veel helpen! Dat werkt als volgt: zorg dat je het water niet op volle kracht hebt staan, én draai de temperatuur een eindje omlaag. Zo voorkom je schade aan je gehoorgang. Richt vervolgens je oor naar beneden, en spoel met de douchekop je gehoorgang voorzichtig uit. Door je oor naar de grond te houden kunnen het water en de zwaartekracht samen hun werk doen. Zo spoel je makkelijk eventueel vuil uit je oor!

4. Op je verstopte oor slapen

Een andere optie waarmee je slim gebruikmaakt van de zwaartekracht is om simpelweg te slapen op de kant van je verstopte oor. Dikke kans dat een eventuele waterdruppel of andere blokkade overnight uit je oor komt!

5. Oren uitspuiten bij een professional

Mochten al deze tips niet helpen, dan kun je natuurlijk altijd nog je huisarts bellen. Zij hebben volop ervaring met verstopte oren – en kunnen je eventueel doorverwijzen naar een KNO-arts als dat nodig is. Zo weet je zeker dat je oren in goede handen zijn. Wel zo fijn!

Bron: Ze.nl, Medi-Mere, Bernhoven | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws