Ai: déze soorten groenten en fruit blijken niet supergezond te zijn

Hoewel het gezond klinkt, zijn het niet de meest verantwoorde keuzes.

Een dagelijkse portie groente en fruit is supergezond, dat weten we inmiddels allemaal wel. Maar wist je dat bepaalde soorten groenten en fruit helemaal niet bevorderlijk zijn voor onze gezondheid? Misschien neem jij na een groepsles Pilates wel een smoothie van kokosmelk en kersen of geniet je na een intensieve workout van een maaltijdsalade met ijsbergsla. Echter kun je deze producten voortaan beter links laten liggen. Wij leggen je uit hoe het zit!

Kokos

Kokos: je bent er gek op óf niet. Deze zowel noot als vrucht is een veelzijdig product. Zo kun je kokos in je yoghurt, havermout of smoothie doen, maar ook in Aziatische gerechten zoals een curry. Daarnaast kun je bakken en braden met kokosolie en bestaat er kokosmelk om te drinken. Toch zijn al deze gerechten en producten met kokos niet zo bevorderlijk voor je gezondheid. Je cholesterolgehalte stijgt namelijk enorm door de vetten die in deze kokosproducten zitten, en dat is niet gezond.

Vruchtensap

Een vruchtensapje is onwijs lekker en het klinkt natuurlijk hartstikke gezond. Toch blijkt het laatstgenoemde niet helemaal waar te zijn. Je hebt namelijk al meerdere soorten vruchten nodig om één glas vol te schenken, en daardoor bevat jouw sapje heel veel fruitsuikers. Bovendien gaat tijdens het productieproces een grote hoeveelheid vezels verloren, waardoor je deze nauwelijks binnenkrijgt bij het nuttigen van een glas vruchtensap. Helaas, dit ó-zo-lekkere drankje kun je dus beter laten staan.

Groentechips

Een bakje groentechips in plaats van paprika- of barbecue chips lijkt een verantwoorde keuze… Of toch niet? Helaas moeten we je teleurstellen. Groentechips bevat namelijk net zoveel vet als gewone chips. Dit komt door het vet waarin chips wordt gebakken. Ook gaan vaak alle voedingstoffen verloren tijdens de productie. Hoewel groentechips minder calorieën bevat, is het niet de meest gezonde keuze. Daarvoor kun je beter tortillachips nemen, dat is namelijk een stuk voedzamer!

Kersen

Zoetsappige kersen zijn een ware verleiding voor ieder, maar helaas is deze fruitsoort niet supergezond. Natuurlijk is het eten van een handje kersen niet meteen slecht, maar bij kersen eet je al snel een aantal handjes – en dát maakt het ongezond. In kersen zitten namelijk veel fruitsuikers, waardoor je een behoorlijke hoeveelheid binnenkrijgt.

Maïs

Maïs is een veelzijdig product en kun je in allerlei gerechten toevoegen. Een blikje maïs in een Mexicaanse ovenschotel of verwerkt in maïspannenkoekjes lijkt gezond; het is immers een groente. Niets is minder waar, want maïs zit boordevol natuurlijke suikers. Daarmee bevat het blikje maïs in je ovenschotel al zo’n 180 calorieën. Oeps!

IJsbergsla

Een salade van ijsbergsla klinkt als een supergezonde maaltijd. Maar helaas, zo gezond is het schijnbaar niet. Natuurlijk is het een goed alternatief voor een vette hap, maar in ijsbergsla zitten weinig voedingsstoffen. Hierdoor krijg je geen verzadigd gevoel, waardoor je er meer en meer van gaat eten. Je kunt dus beter voor een andere slasoort kiezen die veel vezels bevat, waardoor je een vol gevoel krijgt én bovendien de juiste voedingstoffen binnenkrijgt.

Gedroogd fruit

“Gedroogd fruit is fruit, dus gezond”. Helaas: ook dit is niet waar. Gedroogd fruit wordt namelijk tijdens de bereiding vaak bedekt met een laagje suiker. Daarentegen zit gedroogd fruit wel boordevol vitamines, waardoor het natuurlijk altijd een gezondere optie is dan een zak chips. Toch is het niet verstandig om je meteen vol te eten: gedroogd fruit heeft namelijk een kleiner formaat dan een gewoon stuk fruit, zoals een appel of een peer. Hierdoor raak je minder snel verzadigd en kun je al gauw te veel eten, waardoor je meer suikers binnenkrijgt dan je denkt.

Bron: Tips en Weetjes, Girlscene | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws