Feit of fabel: groeien grijze haren sneller terug als je ze plukt?

Experts leggen het uit.

Je grijze haren uitplukken, staat gelijk aan het sneller teruggroeien ervan. Tenminste, dat werd altijd gezegd. Maar klopt dit eigenlijk wel? Huffpost sprak een aantal experts om erachter te komen of het daadwerkelijk een feit is, of toch een fabel.

Fabel

“De grijze kleur verspreidt zich niet als je haar uittrekt”, legt gediplomeerd dermatoloog Dr. Hamdan Absdullah Hamed uit. “Maar elke keer dat je het uit je hoofd trekt, verwijder je ook de follikel. Ik raad je daarom dus aan om de witte/grijze haren te laten zoals het is.” Hij legt uit dat het uitrekken van je grijze haren niet zorgt voor sneller terugkerende grijze haren, maar omdat je follikel hierdoor wel kan beschadigen, moet je het zo lang mogelijk uitstellen. Maar hoe ontstaan grijze haren eigenlijk? Huffpost vroeg het aan verschillende experts.

Link tool: url not provided

Wanneer kun jij grijze haren verwachten?

De experts die uitleg hebben gedaan over grijze haren, zijn het er allemaal over eens dat het ontstaan ervan veelal afhangt van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan: genetica, leeftijd en levensstijl. “Naarmate we ouder worden, zijn er hormonale veranderingen die ervoor zorgen dat grijs haar op een bepaalde leeftijd verschijnt”, zo stelt haarchirurg Dr. Patrick Davis.

Wil jij dus graag weten wanneer jij ongeveer grijze haren kunt verwachten? Dan is daar een simpel antwoord op. Je moet gewoon eventjes kijken naar je ouders en grootouders. Wanneer zijn zij ongeveer grijs geworden? “Als zij op relatief jonge leeftijd grijs haar hadden, dan is de kans groot dat dat bij jou ook gebeurt”, aldus Hamed. Maar dat is niet het enige wat invloed kan hebben op jong grijs worden. Zo bevestigen studies dat tekorten vitamine B12 en D3 in verband staan met het vroegtijdig grijs worden.

De reden

Maar hoe komt het nou dat we uiteindelijk grijs haar krijgen? Ook dat weten de experts Huffpost gemakkelijk uit te leggen. Zo groeit elke haarlok uit een follikel die bevestigt zit op de huid van de hoofdhuid. Deze follikels bevatten pigmentcellen die melanine produceren. Melanine is een chemische stof die je haar en je huid kleur geven. Naarmate we ouder worden, sterven deze pigmentcellen af. De productie van melanine neemt dus af, wat ervoor zorgt dat je haar uiteindelijk ook grijs wordt.

Het slikken van genoeg vitaminen kan deze verkleuring afremmen, maar uiteindelijk is en blijft het grijs worden van je haar onvermijdelijk. Dus zeg nou zelf, is het verstandig om je grijze haren eruit te trekken, of kan je ze beter gewoon laten zitten?

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws