Voor het afrekenen iets eten in de supermarkt: mag het wel of niet?

Je bent niet de enige die dit weleens doet.

Je bent met een knorrende maag boodschappen aan het doen als je besluit om tijdens je rondje supermarkt alvast een pak koekjes open te trekken. Of je geeft je kind alvast een krentenbol uit het zakje, zodat je in alle rust verder kunt winkelen. Je bent vast niet de enige, maar is het eigenlijk strafbaar?

Reactie van de ketens

Iets nuttigen voordat je afrekent, hoe zit dat nou? Consumentenplatform Radar zocht het uit en vroeg wat de grote supermarkten hiervan vinden.

Iedere supermarkt kent, samen met veel andere plekken in ons land, zijn eigen huisregels. Hierin staat bijvoorbeeld dat je niet zomaar foto’s of video’s mag maken of dat je viervoeter niet welkom is. Niet eten of drinken valt vaak ook onder de huisregels die supermarktketens stellen. Toch zijn we benieuwd hoe dit er in de praktijk aan toe gaat. Radar vroeg supermarktwoordvoerders hoe ze de regel toepassen.

Jumbo
“We zien dit gebeuren bij ouders met kleinere kinderen die bijvoorbeeld een banaan eten tijdens het winkelen. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling om verpakkingen te openen en deze in de winkel te laten liggen. Als een klant iets wil proeven, dan helpt een medewerker graag.”

Aldi
“Nee, je mag bij ALDI-producten niet opeten of proeven voordat ze zijn afgerekend. Dat geldt voor iedereen, zonder uitzonderingen.”

Albert Heijn
“Zolang klanten netjes aan de kassa betalen is het goed.’’

Plus
“De formele regel is dat er niet gegeten en gedronken mag worden, maar het hangt natuurlijk ook van de situatie af. Wanneer er aantoonbaar iemand met diabetes acuut suiker nodig heeft gaan we daar natuurlijk coulant mee om. Net zoals dat wanneer een kindje alvast een krentenbol uit het zakje krijgt er daar heus niet meteen een groot probleem van wordt gemaakt.”

“Wat we vaker zien is dat de losse broodjes van tevoren opgegeten worden. Het is voor de winkel dan heel moeilijk om te controleren of iemand de intentie heeft om wel te gaan betalen. Daarom is dit in de winkel niet toegestaan en kan een klant daarop aangesproken worden”, aldus de Plus.

Conclusie

De grote supermarkten in Nederland (op Albert Heijn na) zeggen zo ongeveer hetzelfde. We kunnen voorzichtig opmaken uit de statements dat het nuttigen van eten en drinken voordat je hebt betaald niet echt strafbaar is, maar je maakt er ook geen vrienden mee. Gewoon netjes afrekenen dus, voordat je een hap of slok neemt!

Bron: Kookfans | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws