Ben jij je al bewust van de risico’s van overmatig zonnen?

Het belooft deze zomer warm te worden, waardoor het mogelijke thuisblijven dit jaar toch nog een beetje als een 'tropische vakantie' aan kan voelen. Lekker genieten dus, maar pas op met overmatig zonnen, want wist je dat één op de vijf Nederlanders te maken krijgt met huidkanker?

Onderzoek

Aankomende week, van 22 tot en met 26 juni, vindt voor de eerste keer de Huidkankerweek plaats. Het doel is om aandacht te vragen én om bewustwording te creëren voor de risico's van huidkanker. Uit cijfers van de NVDV blijkt namelijk dat één op de vijf Nederlanders te maken krijgen met deze vorm van kanker. Daarnaast voorspellen wetenschappers dat er een toename van vijf procent per jaar zal zijn, wat betekent dat het al richting de één op de vier gaat. Hoog tijd dus om je hiervan bewust te worden.

Risicogroep

Ondanks deze verontrustende cijfers, zijn vooral vijftigplussers zich nog niet erg van de risico's bewust. Terwijl ouderen juist een belangrijke risicogroep vormen.

Ook voor jongeren is het belangrijk om vroegtijdig bewust te zijn van de risico's. Want wist je dat als je op oudere leeftijd huidkanker krijgt, je vaak in je jeugd niet goed genoeg beschermd bent tegen de zon? Daarom is een vroegtijdige herkenning van essentieel belang. “Vroege opsporing van huidkanker zorgt ervoor dat de ziekte in veel gevallen beter te behandelen is”, zegt Jaap Touw, voorzitter van de HUKAs en zelf ex-patiënt.

Plekje

Het probleem is alleen dat vijftig procent van de mensen die een verdacht huidplekje bij zichzelf ontdekken, eerst afwachten voordat ze naar de huisarts gaan. Terwijl het juist belangrijk is om er op tijd bij te zijn! Daarom heeft het Amsterdamse bedrijf SkinVision een app ontwikkelt, waarmee je verdachte huidplekken zelf kunt checken en op tijd de juiste te zorg te zoeken. De app is tot en met 31 juli 2020 gratis in heel Nederland.

De Huidkankerweek is een initiatief van Bureauvijftig, in samenwerking met de beroepsvereniging van dermatologen NVDV, de Huidkanker Stichting (HUKAs), SkinVision én ouderenvereniging ANBO.

Benieuwd naar meer informatie over deze week? Klik hier.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws