6x vuistregels voor een gelukkiger seksleven

Zo vind en houd je seksgeluk!

Lees ook

De Belgische Alexander Witpas is seksuoloog en relatietherapeut. In zijn boek Happy Sex vertelt hij hoe je seksgeluk kunt vinden én houden. Dit zijn Alexanders vuistregels:

1 Reserveer voldoende tijd voor elkaar 

Als je een gelukkig seksleven wilt, dan moet je daar iets aan doen, en om iets te doen heb je tijd nodig. Minimaal vijf uur per maand, maar meer mag natuurlijk ook. Hoe je die tijd invult, beslis je zelf. Je hebt die uren dus niet alleen nodig voor seks in de enge zin van het woord, maar ook voor de rest: masturberen, fantaseren, praten over seks met je partner en alles wat je doet om meer geluk te ervaren in je seksleven.

2 Wat gaat er in jullie om? 

Zorg dat je partner weet wat er in je omgaat: wat je voelt, wat je denkt, wat je graag zou willen veranderen, wat je wilt behouden, en waarom dat belangrijk voor je is. En, omgekeerd, zorg dat jij ook weet wat er in je partner omgaat. Onderzoek wijst uit dat mensen vaak overschatten hoe goed ze hun partner op seksgebied kennen.

3 Ga uit van je sterke punten 

Wanneer we iets willen veranderen, dan benaderen we dat meestal vanuit een probleemgericht model. Voor ons seksleven is dat niet anders. We maken een lijstje met onze zwaktes en piekeren over hoe we die kunnen overwinnen. Je kunt het ook anders aanpakken en uitgaan van waar je wél goed in bent. Misschien kun je geweldig kussen, of ben je goed in strelen, of orale seks… Maar kijk vooral ook verder dan seks. Misschien ben je iemand die gemakkelijk kan praten over emoties, die originele ideeën heeft. Al die dingen kun je ook inzetten voor een gelukkiger seksleven. Bijvoorbeeld: je organiseert een leuk verrassingsweekend, bedenkt dat seks op het strand als iedereen weg is een goed idee is, of je vertelt eens aan je partner wat je zo leuk vindt aan seks met hem of haar. Krijg je allebei een goed gevoel van!

4 Formuleer positieve doelen 

Als je iets wilt veranderen, volstaat het niet om te blijven kijken naar het verleden. Kijk ook naar de toekomst.
Als je bedenkt hoe je het graag wilt hebben, kun je doelen gaan formuleren. Formuleer een positief doel. Bijvoorbeeld: ik ga een cursus ‘een goede blowjob geven’ volgen. Stel jezelf ook altijd de volgende vragen: Wát als er iets tussenkomt? Wat kan ik dan doen, zodat ik uiteindelijk toch die cursus ga volgen?

5 Beloon jezelf en je partner voor inspanningen, los van de resultaten 

Doelen zijn voorspellingen. Maar er kan altijd iets onvoorziens gebeuren, waardoor we het doel niet halen. Je hebt bijvoorbeeld een avondje uit gepland, oppas was al geregeld, wordt je kind ineens ziek. Daar gaat jullie avond samen. Toch is het dan belangrijk niet bij de pakken neer te gaan zitten. Stop je kind in bed, kruip samen op de bank en bedenk wat voor leuks je in het weekend gaat doen. Ga niet op elkaar vitten, maar ‘beloon’ elkaar. Wat je precies doet, is niet zo belangrijk. Het belangrijkste is dat het gemeend is, en dat je elke inspanning afsluit met waardering.

6 Probeer van alles, behoud het goede 

Je bekijkt welke gewoontes je kunt gebruiken, welke positief uitpakken en je bouwt daarop verder. Je voegt iets toe of past iets aan, en gaandeweg wordt je seks- leven steeds leuker en beter. Heel belangrijk om dat voor ogen te houden, want als je gaat sippen van het-gaat-vast-elk-jaar-saaier-worden, dan wórdt het ook saaier. En dat hoeft niet, want je hebt het zelf in de hand.

Bronnen: Sarah Hunter Mullay, Psychology Today (2017), Sharon Sassler, Universiteit Texas (2017), Illicitencounters.com, BMC Complementary Alternative Medicine Journal (2003), Healthline.com, New York Times (2018). 

Laatste nieuws

Zie ook