Is gedroogd fruit nou gezond of niet?

Zo veel suikers!

Lees ook

Eigenlijk zitten we best vaak in een dubio als het gaat om het beoordelen van ons voedsel. Naast het feit dat we ons enorm laten beïnvloeden door goede marketing, zijn we vaak niet helemaal op de hoogte van welke voedingsstoffen ergens in zitten en wát we precies nodig hebben. Neem bijvoorbeeld gedroogd fruit: hartstikke gezond, toch? Je zou denken dat je verstandig bezig bent als je een handje rozijnen wegwerkt in plaats van een stukje chocola. Maar is dat ook echt zo? Om die vraag te beantwoorden, zijn we wat dieper in de materie gedoken.

Waarom gedroogd fruit niet supergezond is 

De mythe dat er geen suiker in fruit zit, is niets minder dan – inderdaad – een mythe. En ja, gedroogd fruit is in feite gewoon fruit waar het water uit is gehaald. Door dit proces krimpt het een maatje of twee, maar de voedingsstoffen blijven hetzelfde– net als het suikergehalte, aantal calorieën en koolhydraten. Terwijl je denkt dat nog een handje rozijnen geen kwaad kan, ben je dus behoorlijk wat suiker en calorieën naar binnen aan het werken.

Waarom het ook niet superslecht is 

Oké, laten we eerlijk zijn: gedroogd fruit is nog altijd gezonder dan chips. Het bevat meer micronutriënten en kan je door de extra calorieën en vezels net die energieboost geven die je nodig had. Niet gek dus dat het ’t ideale tussendoortje is van sporters. En als je kleine porties neemt, is er niets aan de hand. Gedroogd fruit met mate dus, maar dat geldt in feite voor alles.

Zien: Zijn smoothies en fruitsapjes wel zo gezond? >

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook