Vaak kramp in je benen? Hier kan het door komen

En dít kun je ertegen doen!

Lees ook

Soms word je nachtrust plotseling verstoord door een kramp in je tenen of kuiten en kun je erna moeilijk in slaap vallen, doordat de pijn net iets te lang aanhoudt. Je bent zeker niet de enige die hier last van heeft, maar waar komt het eigenlijk vandaan?

Je ligt rustig te slapen en ineens voelt het alsof je kuitspier volledig samentrekt, en in feite is dat ook wat er gebeurt. De spiervezels van een bepaalde spier of spiergroep trekt tijdens een krampaanval tegelijkertijd samen. Met volle kracht, waardoor jij met een stekende pijn achterblijft.

Voor de krampaanvallen in je benen zijn mogelijke oorzaken. Zo zou het veroorzaakt kunnen worden door lang en/of verkeerd zitten, bepaalde lichaamsoefeningen, veel (op harde vloeren) staan, overmatig alcoholgebruik en dehydratie. Bovendien kan het komen doordat je zwanger bent.

Als je uit je slaap wordt gerukt door kramp, is het verstandig om je been te strekken waardoor de pijn kan wegtrekken. Daarnaast kun je warme doeken op de pijnlijke plek leggen. De pijn voorkomen? Zorg dat je voldoende magnesium en potassium binnenkrijgt, doe sportoefeningen in het water om je spieren te versterken of overweeg ergonomische schoenen als je er echt vaak last van hebt. Tot slot kun je een warm bad nemen voordat je gaat slapen en stretchoefeningen doen voordat je in bed stapt. En last but not least, drink genoeg!

Dit moet je volgens wetenschappers doen voor meer geluk >

Bron: Tips & Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook