Bewezen: Reizen is goed voor je (mentale) gezondheid

Volgens hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis zitten er heel wat lichamelijke voordelen aan verbonden!

Lees ook

Hoogleraar psychologie én wetenschappelijk schrijver Ap Dijksterhuis vertelt in een interview aan NRC hoe belangrijk reizen is voor je (mentale) gezondheid. Heb jij nog geen reis geboekt? Na het lezen van dit artikel sta je vast te popelen om dit wel te doen! 

Actief zijn

Dijksterhuis vindt niet dat je reizen goed of fout kunt doen. Je moet het, volgens hem, vooral op je eigen manier doen. “Je moet doen wat je wilt. Maar het is wel zo dat de positieve effecten van reizen vooral optreden als je nieuwe dingen doet, als je actief bent. Alleen maar op het strand zitten en je resort niet uitkomen, dat heeft weinig zin. Het helpt ook als je ver weg gaat, naar India of zo, en een flinke cultuurschok oploopt. Hoewel, met je tentje naar de Ardennen…”

Het geeft een ruimere blik 

“Ik probeer met psychologische inzichten gedrag te veranderen en menselijk geluk te bevorderen, en zo de wereld een beetje te verbeteren,” vertelt hij. Ook vindt hij dat meer reizen zorgt dat mensen een ruimere inzicht krijgen. “Ik schrijf: de mensen die gemeenteraadsvergaderingen verstoorden om de komst van een asielzoekerscentrum te verhinderen zijn geen reizigers. Ik durf ook wel te stellen dat we geen Brexit zouden hebben als de Britten twee keer zoveel zouden reizen. We hebben het getest bij het Oekraïne-referendum. Mensen die vóór hadden gestemd, waren in meer landen geweest dan mensen die tegen hadden gestemd. Al zou het kunnen dat dat ook weer met andere dingen samenhangt, zoals inkomen. Maar dat reizen een ruimere blik geeft, daar geloof ik in.”

Nieuwsgierig 

Volgens Dijksterhuis hoef je echt niet per se verre reizen te maken om je gelukkiger te voelen. “Je kunt het ook omdraaien. Mensen die hoog scoren op neuroticisme worden niet gelukkiger van reizen. Die zitten met allerlei angsten en als je dan steeds maar nieuwe dingen moet doen, wordt het alleen maar erger. Je kunt wel stellen dat mensen die nieuwsgierig en extravert zijn, en niet al te bang, het meest profiteren van reizen. Het begint met verwondering. Je kunt ook naar het theater of boeken lezen.”

Het hele, leerzame artikel lezen? Dat kan hier

Lees ook: Hoeveel koffie zit er daadwerkelijk in je ijskoffie?  

Bron: NRC, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook