Het rode vocht dat uit je steak komt is helemaal geen bloed

Yay, er mag weer gebarbecued worden! Heb jij je al eens afgevraagd hoe je steak nog altijd kan bloeden wanneer je 'm aansnijdt?

Yay, er mag weer gebarbecued worden! Heb jij je al eens afgevraagd hoe je steak nog altijd kan bloeden wanneer je ‘m aansnijdt? Het antwoord is simpel: het rode vocht dat uit je steak komt is helemaal geen bloed!

Geen bloed

De rode vloeistof die als het ware uit je steak ‘lekt’ bij het snijden of doorprikken met je vork, is geen bloed maar myoglobine. Say what? Inderdaad, myoglobine. Ofwel: een eiwit dat zuurstof kan vervoeren en in spierweefsel van dieren voorkomt. 

Waarom is het dan rood?

Myoglobine bevat een rood pigment, waardoor het eruitziet als bloed. Als je een steak bakt, krijgt de stof een donkerdere kleur waardoor je steak van rood in grijs verandert. Bang zijn voor een bloederig stukje vlees is dus niet meer nodig!

Lees ook: Deze zomer BH gaat viral om haar perfecte oplossing

Bron: Nieuwsblad.be, beeld: iStock

 

 

 

Laatste nieuws