Vrouw verliest oog door lenzen

Ze wil iedereen waarschuwen: Laat je lenzen nooit in aanraking komen met (kraan)water

Lees ook

Sigrid Muusse (52) heeft dikke pech gehad met haar harde contactlenzen. Ze waste haar contactlenzen af met kraanwater, maar door een parasiet in het water is zij nu haar rechteroog kwijt. Nu wil ze iedereen waarschuwen om lenzen niet met (kraan)water te wassen. “Die parasiet zit gewoon hier in. Ik heb niet in een vervuilde rivier in Midden-Amerika gezwommen of zo.” Aan het AD doet ze haar verhaal. 

Nietsvermoedend

Alles deed Sigrid met haar lenzen: Zwemmen, douchen, enzovoorts. Ze had hoogstens eens een oogontsteking die met druppeltjes weer weg ging. “Sinds mijn 18de draag ik harde contactlenzen. Mijn ogen worden regelmatig gecontroleerd en ik ben altijd zorgvuldig geweest met schoonmaken. Reinigen, afspoelen onder de kraan en dan in de bewaarvloeistof. Zo had ik het geleerd.”

Ontsteking

Ook in juni 2016 dacht ze een ‘gewone’ oogontsteking te hebben. Ze dacht dat het weer met oogdruppels te verhelpen was, maar eenmaal bij de oogarts bleek het een hardnekkige parasiet te zijn; de acanthamoeba parasiet. Hoewel de arts haar voorbereidt op een pijnlijk en lang herstelproces, vindt Sigrid het vooral vervelend dat ze geen lenzen mag dragen. Ze krijgt zware pijnstillers voor de hevige pijn en oogdruppels waar je normaal een zwembad mee schoonmaakt. Het mocht allemaal niet baten, want de parasiet bleef in haar oog. Ze ondergaat twee hoornvliestransplantaties, maar ook dit hielp niet. Haar rechteroog stopte ermee. “Het hield er gewoon mee op, was uitgeput. De arts die eerder nog een derde transplantatie had overwogen, zei: ‘Ik weet gewoon niet wat ik zie’. Mijn oogwit was aan het verdwijnen, in een paar dagen tijd. Ze keek recht op mijn netvlies.”

Waarschuwen

Wat er toen gebeurde had niemand verwacht: Het oog van Sigrid moest eruit. “Toen realiseerde ik me ineens: daar gaat mijn oog. Van de mooie blauwe kijkers die ik had, houd ik er nog maar één over. Ik had ook medelijden. Dit oog had mij 51 jaar zicht gegeven, had zo gestreden en nu werd het afgedankt. Het is vette pech dat mij dit is overkomen. Maar ik wil mensen wel waarschuwen. De parasiet die mijn oog velde, komt gewoon voor in ons drink- en zwemwater. Meestal maakt je afweersysteem er korte metten mee, maar ogen zijn kwetsbaar en kunnen zich minder goed wapenen.” Het hele interview lees je hier

Lees ook: Slaap je echt beter met een open raam?

Bron: AD, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook