Om deze reden moet je nú beginnen met yoga

Vooral als je je een beetje down voelt.

Yoga geldt al jaren als dé ultieme oefening voor rust en ontspanning. Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Boston blijkt echter dat er nog een groter bijkomend effect is als je regelmatig yogaoefeningen doet: het zou een depressie kunnen verminderen.

In het onderzoek werden dertig mensen tussen de 18 tot 64 jaar onderzocht met een depressie. De helft van de deelnemers kreeg drie keer per week negentig minuten yogales, aangevuld met vier thuissessies van 30 minuten. De andere groep deed twee groepslessen per week en drie thuissessies per week. Zij deden dus ook actief yoga, maar iets minder dan de eerste groep. 

Na drie maanden bleek dat de deelnemers uit beide groepen 50 procent minder last hadden van hun depressie. Méér yoga was beter: mensen uit de groep die de meeste lessen nam, hadden na de proefperiode gemiddeld nog minder last van hun depressie.

Twee lessen

De onderzoekers bevelen echter toch aan om maximaal twee keer per week naar yoga te gaan, als je last hebt van mentale problemen. Dat komt doordat de deelnemers de grote hoeveelheid yoga wel als een uitdaging beschouwden – en dat kan wellicht weer averechts werken.

De wetenschappers denken dat yoga een goede manier zou kunnen zijn om een depressie te verminderen, omdat het anders dan medicatie weinig bijeffecten heeft. Zo klaagden de deelnemers bijna alleen over spierpijn. Regelmatig lessen volgen zou daarom kunnen naast medicatie. Daarnaast zou het ook slim kunnen zijn om te proberen als medicatie juist niet helpt. En nu maar hopen dat je je daarna beter voelt.

Lees ook: Dit is dé yogapose voor betere buikspieren >

Bron: Time | Beeld: iStock

Laatste nieuws