3 tekenen dat het écht tijd wordt om te gaan sporten

Ook als je geen sportieveling bent.

De een staat iedere ochtend om zeven uur in de gym en de ander is niet zo dol op sporten. Daar is niets mis mee. Maar als je aan deze drie tekenen voldoet, is het echt tijd om die sportschoenen van zolder te halen – óók als je geen sportieveling bent.

1. Je kunt niet meer de trap op komen zonder buiten adem te raken
Rennen voor de bus doe je ook niet meer – te vermoeiend, en na een lange fietstocht met tegenwind heb je standaard spierpijn. Herkenbaar? Dit zijn duidelijk tekenen van een slechte conditie. Het is daarom van belang om je uithoudingsvermogen op peil te brengen. Begin met work-outs die niet teveel impact op je lichaam hebben, om blessures te voorkomen. Zwemmen of een stevige wandeling doen al de truc – als je het maar regelmatig doet.

2. Je kunt geen enkele push-up
De push-up is een vrij zware oefening, maar een goede test om te zien hoe sterk jouw spieren zijn. Bij een push-up gebruik je namelijk zowel je armen en schouders als je rug en core. De website Verywell heeft een lijst gemaakt met hoeveel push-ups je per leeftijdscategorie moet kunnen. Zo is een dertiger bijvoorbeeld goed in shape bij 13-19 push-ups achter elkaar. Benieuwd of jouw spieren fit genoeg zijn voor je leeftijd? Doe hier de test.

3. Je hebt teveel buikvet
Volgens de National Heart Foundation of Australia is de hoeveelheid buikvet een goede indicator van je fitheid. Als je meer gewicht om je middel hebt, is dit een teken van een slechte shape. Veel vet rondom je organen kan ook problemen veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten. Volgens Mens en Gezondheid is een gezonde buikomvang minder dan tachtig centimeter. Bij meer is er sprake van licht gevaar, terwijl bij een buikomvang van 88 centimeter of hoger echt een gezondheidsrisico ontstaat.

Lees ook: 5 handige motivatietips om te gaan sporten >

Beeld: iStock

Laatste nieuws