5 dingen waarvan jij dacht dat ze goed voor je zijn, maar eigenlijk helemaal niet waar is

Vooral mythe nummer 1 en 2 zijn shocking! Had jij dit verwacht?

Lees ook

Doe jij ook zo je best om een gezonde levensstijl na te leven, maar vind je het moeilijk om erachter te komen wat wel en niet goed voor je is? Dan kunnen wij je misschien helpen. Er gaan namelijk wat mythes in het rond over ‘gezonde’ gewoontes, maar uit nader onderzoek is gebleken dat deze gewoontes helemaal niet zo gezond voor je zijn. Maak je aantekeningen?

Mythe nummer 1: Je zou acht glazen water op een dag moeten drinken 

Genoeg water drinken is goed voor verschillende redenen. Zo zou het helpen om verkoudheid tegen te gaan, geeft het je een vol gevoel, een betere huid en meer energie. Acht glazen is echter misschien een beetje overdreven. Maggie Moon is een diëtist uit Los Angeles en zegt er het volgende over: “Genoeg water drinken hangt niet alleen af van het aantal glazen water dat je drinkt. In je voeding en drankjes zit namelijk ook vocht. Het is daarnaast bijna onmogelijk om te zeggen hoeveel water er nodig is om iemand gezond te houden. Het is per persoon en activiteit verschillend hoeveel water je nodig hebt.” 

Mythe nummer 2: Je wordt ziek als je met nat haar de deur uit gaat

De kou in gaan wordt door veel mensen gezien als een reden om ziek te worden, maar uit onderzoek is gebleken dat dit helemaal niet het geval is. Dokter Holly Phillips: “Je wordt ziek als je in aanraking bent geweest met een virus, niet met de kou. Wel is het zo dat er meer virussen in de lucht zitten als het koud is, maar daar heeft nat haar niets mee te maken.” 

Mythe nummer 3: Je zou 1 keer per dag moeten poepen

Volgens Phillips maakt het in principe niet uit hoe vaak je per dag een nummer twee doet op de wc. Je lichaam geeft het namelijk zelf aan wanneer het tijd is om naar de wc te gaan. Als je veel vezels eet en veel drinkt, zul je sneller drang hebben om naar het toilet te gaan dan wanneer je anders hebt gegeten. Wel moet je je zorgen maken als je plotseling veel meer of veel minder naar het toilet moet of als je veel buikpijn hebt. Dit kan komen omdat je misschien iets verkeerds hebt gegeten, maar kan ook komen omdat er misschien iets niet goed is van binnen. In dat geval is het altijd aan te raden om contact op te nemen met een arts.” 

Mythe nummer 4: Je hebt elke nacht minstens 8 uur slaap nodig 

Net als bij het water en het ontlasten, verschilt ook het aantal uur slaap per persoon. The National Sleep Foundation raadt volwassenen aan om tussen de zeven en de acht uur te slapen, zodat ze goed kunnen functioneren in de dag die daarop volgt. “Mensen met een zware baan hebben in dit geval meer slaap nodig dan mensen die niet werken, om een voorbeeld te noemen” aldus Phillips. 

Mythe nummer 5: Koolhydraten zijn niet je grootste vijand 

Als je wilt afvallen, zul je vast hebben gedacht dat je koolhydraten uit je dieet moet bannen. Dit is echter niet altijd nodig. Moon: “Koolhydraten zijn niet de vijand. Ze maken je niet altijd te dik. Dit gebeurt pas als je er te veel van eet. Mensen zijn omnivoren en dat betekent dat we meerdere manieren hebben waarop we aan onze voedingsstoffen komen. Daar horen ook koolhydraten bij. Het is de truc om de juiste koolhydraten te eten, zoals die in volkoren producten en planten in plaats van koekjes en geraffineerde granen.” 

Lees ook: 5 gezondheidsvoordelen van chocolade 

Bron: Women’s Health UK, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook