Wat is beter: Sporten met een lege maag of juist niet?

Het mysterie is voor eens en voor altijd ontrafeld

Lees ook

Er gaan veel verhalen in het rond over voeding, sporten en afvallen. Eén van de veel voorkomende vraagstukken is of je voor het sporten moet ontbijten of dat het juist beter is om op een lege maag te sporten. Jarenlang werd gedacht dat je meer vet zou verbranden door te sporten met een lege maag. Strength And Conditioning Journal deed er onderzoek naar en heeft nu eindelijk het antwoord voor je.

Breakfast 

Sporten op een nuchtere maag zou je lichaam aanzetten om de energie uit je vetreserves te halen in plaats van je net opgegeten ontbijtje. Volgens Strength and Conditioning Journal is dit niet helemaal waar. Zij concluderen dat je evenveel vet verbrandt, ongeacht of je hebt ontbeten voor het sporten of niet. Het enige verschil is, volgens dit onderzoek, dat je met je lege maag ook spiermassa verliest, omdat je lichaam de energie gaat halen uit je spieren als het niet uit de voeding kan worden gehaald. 

Hierdoor zou de spiermassa af kunnen nemen, en dat is juist niet wat je wil. Daarnaast is er een kans dat je korter sport met een lege maag, omdat je er simpelweg minder kracht en energie voor hebt. De conclusie uit dit onderzoek is dan ook dat je niet slanker zult worden als je sport met een nuchtere maag. 

Lees ook: ‘Niet zo sportieve’ Olcay Gulsen traint voor triatlon

Bron: HLN.be, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook