5 redenen om meer bosbessen te eten

Ze zijn niet alleen erg lekker, maar ook nog eens super goed voor je.

Lees ook

Klein maar krachtig: de blauwe bes, oftewel bosbes. Deze kleine bessen worden beschouwd als super food die zeker niet in jouw koelkast mogen ontbreken. Ze zijn rijk aan antioxidanten en met een grote hoeveelheid aan vitamine A, B, C, kalium en calcium hebben ze een gezonde werking op je lichaam. Antioxidanten beschermen tevens tegen verschillende ziektes, zoals kanker. Grazia zet vijf redenen om meer blauwe bessen te eten op een rij.

1. Ze bevatten weinig calorieën
Een schaaltje bosbessen bevat slechts 80 calorieën.

2. Goed voor je hersenen
Een Amerikaans onderzoek wijst uit dat bosbessen goed zijn voor je hersenen. Tijdens het onderzoek werden er ratten gebruikt die de bessen als aanvulling op hun voeding kregen. Zij presteerden aantoonbaar beter dan de anderen op verschillende testen en maakten zichtbare vooruitgangen in hun coördinatie. Deze ratten bleken zelfs nieuwe hersencellen te ontwikkelen. Daarnaast bevatten de bessen een stof genaamd ‘flavonoïden’, hierdoor worden de bloedvaten geopend. Zo ontstaat een er verhoogde doorbloeding, maar wordt je bloeddruk tegelijkertijd verlaagd. Dit resulteert in betere prestaties op korte termijn en een gezonder brein op de lange termijn.

3. Gaan tekenen van veroudering aan
Ze spelen namelijk een rol bij het verminderen van uiterlijke tekenen van veroudering en bij het behouden van een gezonde huid. Door de antioxidanten die de bessen bevatten en de collageenproductie, blijft je huid jong en elastisch.

4. Ze zijn goed voor je spijsvertering
Ze gaan ontstekingen in het spijsverteringskanaal aan door hun antibacteriële eigenschappen. Daarnaast verminderen ze de kans op een blaasontsteking en zijn ze effectief bij zowel diarree als verstoppingen dankzij de vezels.

5. Gaan hart-en vaatziektes aan
Blauwe bessen beïnvloeden de genen die verantwoordelijk zijn voor het verbranden van vet en de opslag ervan. Op deze manier worden in één keer de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziektes en diabetes uitgeschakeld. Als laatste zouden ze ook als cholesterolverlagende medicijn dienen, zonder die vervelende bijwerkingen.

Beeld: Istock

Laatste nieuws

Zie ook