Vandaag vindt de wereldwijde klimaatstaking plaats

Weet jij hoe de staking ingevuld wordt en wat de demonstranten willen bereiken?

Lees ook

Vandaag vindt de wereldwijde klimaatstaking plaats. Ook Nederlanders doen mee aan deze actiedag door in Den Haag de straat op te gaan. 

Klimaat

Veel mensen zijn het erover eens: er moeten zo snel mogelijk maatregelen genomen worden om het klimaat te beschermen. Afgelopen week hebben regeringsleiders tijdens een VN-top in New York gesproken over de klimaatdoelen, maar veel burgers vinden dat niet genoeg. Zij gaan vandaag de staat op om te demonstreren voor een goed klimaatbeleid. 

Den Haag

De klimaatstaking leeft wereldwijd en ging vanochtend van start in Nieuw-Zeeland. Den Haag is de Nederlandse stad waar gestaakt wordt. Die staking is opgezet door actiegroeperingen die eisen dat de Nederlandse regering zich inzet voor een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Hoe ze dat willen bereiken? Door mensen op te roepen om hun werk of studie vanmiddag neer te leggen en naar Den Haag te komen.  

De staking begint met een aantal lezingen en muzikale optredens. Vervolgens zullen de demonstranten daadwerkelijk de straat op gaan en een mars houden door de binnenstad.

Estafette

De wereldwijde staking wordt gehouden in de vorm van een estafette en eindigt zodoende in Canada. In de Canadese staat Montreal, waar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg een toespraak houdt, komt de staking tot haar einde. 

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook