Krijg jij jeuk aan je lichaam tijdens het sporten? Dit is de oorzaak

Sweaty workouts gaan soms helaas ook gepaard met flink wat jeuk op je lichaam.

Lees ook

Als je sport, dan doe je het goed. De druppels zweet vliegen in het rond en druipen van je voorhoofd. Maar, sweaty workouts gaan soms helaas ook gepaard met flink wat jeuk op je lichaam. Herkenbaar? Hier komt het vandaan.

Uitzettende haarvaten
Wanneer je aan het sporten bent, pompt je hart meer bloed naar de hardwerkende spieren. Dit zorgt ervoor dat je haarvaten uitzetten. Terwijl ze dat doen, stimuleren ze de omringende zenuwcellen in je lichaam. Je hersenen interpreteren dat signaal vervolgens als jeuk. Dit is volgens dermatoloog Deanne Mraz Robinson vaker het geval bij het lichaam dan bij het gezicht, zegt zij tegen Mind Body Green. Tijdens het sporten moeten de grotere spieren namelijk het hardst werken en hebben daarom meer bloedstroom nodig.

Warmte-uitslag
In sommige gevallen kan een jeukend gezicht wijzen op een soort warmte-uitslag: miliaria rubra. 'Dit is een aandoening waarbij de zweetklieren verstopt zitten. Dit leidt vervolgens tot kleine, rode bultjes en een stekelig of jeukend gevoel', aldus dermatoloog Joshua Zeichner. 'Deze verstopping ontstaat wanneer zweet vast komt te zitten in de zweetklieren. De oorzaak? Niet-ademende, natte trainingskleding die aan de huid kleeft.' In de winter zul je hier echter niet zo’n last van hebben. Warmte-uitslag komt veel vaker voor bij warmte. Ga je bijvoorbeeld een rondje joggen in de middagzon en is het buiten vochtig, dan zul je sneller last krijgen van warmte-uitslag.

Verhoogde bloedsomloop
Word jij vaak rood tijdens het sporten? Dan is het niet zo gek dat je af en toe last hebt van een jeukend gezicht. 'Sporten zorgt ervoor dat je bloedvaten wijder worden, zodat de bloedsomloop naar je huid en spieren verbeterd wordt', vertelt Zeichner. Over het algemeen is dit een goede zaak. Zo’n verhoogde bloedsomloop levert immers voedingsstoffen aan je cellen en geeft je die heerlijke post-workout glow. Maar voor sommige mensen (vooral mensen met een lichte tot medium huidtint, een gevoelige huid of huidaandoeningen zoals rosacea) kan sporten leiden tot ontstekingen. Die ontstekingen leiden weer tot blozen, bultjes en natuurlijk jeuk.

Gevoelig voor zweet
Nou kunnen we ons niet voorstellen dat iemand het gevoel van zweet echt fijn vindt, maar sommige mensen kunnen er écht niet tegen. Sommige mensen zijn namelijk overgevoelig voor hun eigen zweet. 'Vocht, hitte en zweet kunnen allemaal irritatie van de huid veroorzaken', vertelt Mraz Robinson. Geen slecht idee om een handdoekje bij de hand te houden dus.

Link tool: post not found

Bron: Tipsenweetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

3 fittips voor tijdens je zwangerschap

3 Fittips voor tijdens je zwangerschap

Blijven sporten tijdens je zwangerschap is heel goed voor je. Lees welke sport het beste bij jou past.
Dit gebeurt er met je lichaam als je twee weken niet sport

Dit gebeurt er met je lichaam als je twee weken niet sport

Zo raak je bijvoorbeeld al heel snel je kracht kwijt.
Sporten

7 Redenen dat je geen gewicht verliest ondanks veel sporten

Fanatiek aan het sporten, maar geen gewichtsverlies? Lees hier wat de reden kan zijn.