Wat je absoluut niet op een verbrande huid mag aanbrengen

Knoop dit maar in je oren.

Lees ook

Het wordt weer heerlijk weer en dan kan het gebeuren dat je verbrandt in de zon, hoe erg je ook je best doet om het te voorkomen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je pijnlijke huid te verzachten. Maar ook dingen die je vooral niét moet doen.

Kalmeren

Als je verbrand bent, kunnen talloze ingrediënten de jeukende, tere en pijnlijke huid kalmeren. Aloë vera is het meest gebruikte ingrediënt, maar je kunt ook haver, kamille, groene thee en zelfs ijswater gebruiken om je huid te verlichten.

Begint je huid op een gegeven moment te vervellen? Dan pakken velen al snel een ingrediënt dat de huid goed hydrateert, zoals kokosolie. Hoewel het belangrijk is om je huid te voeden, vooral als je verbrandt bent, wil je misschien wel twee keer nadenken voordat je naar je coconut oil grijpt. Dit ingrediënt kan namelijk de ontstoken huid erger maken.

Hitte vasthouden

Ja, kokosolie is goed voor een droge, schilferende en jeukende huid, want de olie voedt en verzacht. Uit onderzoek blijkt dat het kan helpen om het vochtgehalte in de huid te verhogen en de barrièrefunctie van de huid te verbeteren. Is het een dag geleden dat je verbrand bent? Dan zou je je gerust in kunnen smeren met kokosolie. Heb je echter vandaag je sunburn opgelopen? Dan kan het goedje juist het tegenovergestelde doen.

Hoe dit kan? Doordat de olie een vrij zwaar middel is, kan het de hitte in je huid vasthouden. “Het werkt in feite als een bedekkend middel, wat de hitte vasthoudt en waardoor het meer pijn kan veroorzaken”, legt dermatoloog Ava Shamban aan mindbodygreen uit.

Ontstekingsreactie

Als je verbrand bent door de zon, is je huid letterlijk nog een paar uur heet. “De temperatuur van de huid stijgt en er ontstaat een ernstige, acute ontstekingsreactie van de huid. Het kan enkele uren duren, een halve dag of zelfs langer, voordat je huid is afgekoeld”, aldus de dermatoloog. In die tijd kun je het beste een verkoelend, ontstekingsremmend middel gebruiken zoals aloë vera of een kompres met koel water.

Als je huidtemperatuur weer normaal is en het genezingsproces is voltooid, dan zou je een vochtinbrengend middel (zoals kokosolie) kunnen aanbrengen. Noted!

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook