Een sportieve break tijdens werk verbetert je mentale staat: deze tool helpt jou daarbij

Voor een Gezonde Geest in een Gezond Lichaam.

Sporten is goed voor je. Maar heus niet alleen als je strak en fit wil worden. Bewegen is net zo belangrijk voor je mental health als voor je lichaam. Dat weet ASICS als geen ander, want ze deden onderzoek naar de invloed van beweging op je geestelijke gezondheid met het Movement for Mind-programma. Niet alleen de resultaten zijn reuzeinteressant, het programma is ook nog eens wereldwijd beschikbaar gemaakt voor iedereen om beweging te stimuleren. Dat is nog eens goed nieuws!

Sound Mind, Sound Body

Iedereen kent ASICS, maar heb jij je ooit afgevraagd waar ASICS nou eigenlijk voor staat? De merknaam is namelijk niet zomaar uit de lucht gegrepen. Het woord is een acroniem van Anima Sana In Corpore Sano, een oude Latijnse uitdrukking wat A Sound Mind in a Sound Body betekent. Een Gezonde Geest in een Gezond Lichaam is nog altijd de filosofie van het merk. Het Japanse merk gelooft namelijk niet alleen in sporten voor een fit lichaam, maar ook in de mentale voordelen van beweging. Een filosofie die in de drukke wereld van vandaag alleen nog maar belangrijker wordt.

ASICS gelooft daar al jaren in, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen dat een mindful, sportieve break je mentale staat significant verbetert.

Movement for Mind onderzoek

We kunnen er niet meer omheen dat sporten niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook voor je geestelijke gezondheid. Oók als het aankomt op werken. De coronapandemie heeft hier echter niet bepaald positief aan bijgedragen, want werkpatronen zijn door het massaal thuiswerken enorm veranderd. Volgens onafhankelijk onderzoek zijn bijna de helft van de Nederlandse werkenden meer gestrest tijdens het thuiswerken, beweegt maar liefst 54% van de mensen minder, werkt 30% langer door en neemt 30% minder pauzes. Not good, not good at all…

Daarom deed ASICS het Movement for Mind-onderzoek, uitgevoerd door Dr. Brendon Stubbs, vooraanstaand onderzoeker op het gebied van lichaamsbeweging en geestelijke gezondheid aan het King’s College in Londen. Want thuiswerken kan toch zeker veel gezonder? Dat blijkt inderdaad te kunnen!

Sportieve break = betere mentale staat

De deelnemers van het Movement for Mind-onderzoek moesten twee keer per week, met behulp van een audio-programma om de connectie tussen het lichaam en de buitenwereld te bevorderen, 30 minuten wandelen of hardlopen. Het resultaat? De deelnemers voelden zich mentaal beter, hadden minder angstgevoelens, hebben het dagelijkse aantal stappen die zij zetten verhoogd en de tijd die zij zittend doorbrengen is verminderd. Hieruit blijkt dat een mindful, sportieve break tijdens het werk je mentale staat significant verbetert. Je vindt alle onderzoeksresultaten hier.

Enne, we hebben goed nieuws: omdat ASICS iedereen wil helpen om meer te bewegen en zo het welzijn te verbeteren, maakt het merk het acht weken durende ASICS Movement for Mind-programma nu wereldwijd beschikbaar voor iedereen. Woohoo! Het programma introduceert ademwerk, mindful bewegen, contact maken met de natuur, muziek en mindful mediteren. Geen ervaring? Geen probleem! Iedereen kan meedoen. Je vindt het programma hier. Zet 'em op!

De Mind Uplifter

Dat bewegen de kracht heeft om een positieve mindset te bevorderen, bewijst ook de Mind Uplifter, een digitale tool die ASICS heeft gecreëerd om te laten zien wat sporten met je geest doet.

De Mind Uplifter is een unieke tool in samenwerking met wereldwijd vooraanstaande deskundigen waarmee het verband tussen sport en een beter mentaal welzijn aan te tonen is. Ja, echt! Het zit zo: de Mind Uplifter meet door middel van gezichtsscantechnologie en vragen die je zelf beantwoordt 10 emotionele en cognitieve maatstaven die je inzicht geven in hoe je denkt en hoe je je voelt. Denk hierbij aan onderwerpen als zelfvertrouwen, positiviteit, kalmte en concentratie. Je doet de test voor én na het sporten, waarna er uit de verschillende scores duidelijk wordt wat de invloed van het bewegen op je geest is geweest. Heel interessant, kunnen wij verklappen. Benieuwd geworden naar jouw eigen mentale welzijn voor en na het sporten? Je doet de test hier.

Het is belangrijk dat iedereen de positieve impact van sporten op je welzijn kent, en daar kun jij aan bijdragen. Leg je Mind Uplift vast, deel hem op social media en voeg #UpliftingMinds toe. Hiermee help je ook om geld in te zamelen voor Right To Play, een internationale organisatie die wereldwijd de kracht van spelen inzet om het leven van kinderen te verbeteren die opgroeien in de meest uitdagende omstandigheden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met ASICS.

Beeld: ASICS

Laatste nieuws