Dit zijn dé sporttrends van 2022

Ready? Let’s sweat!

Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Of je nu zin hebt om jezelf uit te dagen, of toe bent aan iets totaal anders dit jaar: deze work-outs zijn helemaal on trend en misschien wel wat voor jou. Ready? Let’s sweat!

Padel

Hou je meer van sporten die je samen kunt doen? En ben je niet vies van een beetje zweet (want geloof ons: van deze work-out ga je zweten)? Dan is padel misschien de sport van het jaar voor jou. Padel is een mix van tennis en squash, wordt steeds populairder en komt oorspronkelijk uit Mexico. In de badplaats Acapulco was geen plek voor een complete tennisbaan, maar wel voor een ‘tennisveldje’ en zie hier: padel werd geboren. Wat het zo verslavend maakt, is dat het een laagdrempelige en makkelijk te leren sport is (zeker in vergelijking met tennis). Bovenal is het gewoon een lekker snel spelletje. Je gebruikt net als bij tennis een racket, al is die kleiner en dikker, en speelt twee tegen twee waarbij je de wanden gebruikt om punten te scoren. Ondanks dat een potje niet mega lang duurt, is het heel intensief omdat je non-stop in beweging bent. Je verbetert er je conditie mee, terwijl je flink wat calorieën verbrandt.

Piloxing

Deze hybride fitnessvorm is een mix tussen pilates en boksen met een vleugje dans. De work-out is in 2013 in Hollywood bedacht door de Zweedse personal trainer Viveca Jensen. Daarna werd hij ook in Nederland even trending, maar zakte ’ie weer weg. Sinds de pandemie is piloxing steeds populairder geworden. Mede door de vele online lessen. Piloxing is een uptempo interval- en cardio-training waarbij je met pilatesoefeningen werkt aan je flexibiliteit en spieropbouw en met boksstoten aan de slag gaat met behendigheid en snelheid. De oefeningen zijn lekker gevarieerd en daardoor perfect voor als je snel op een work-out raakt uitgekeken. Wil je het zwaarder maken, dan kun je tijdens piloxing gewichten in je handen houden.

Mindful work-out

Heb je veel last van stress en blijft je hoofd maar overuren draaien, dan is een mindful work-out iets voor jou. Hierbij geef je aandacht aan wat er in je lichaam gebeurt tijdens het sporten. Door oefeningen vooraf te visualiseren en ze daarna heel bewust – in plaats van op de automatische piloot – uit te voeren, krijg je een dieper inzicht in wat je lichaam nodig heeft. Die inzichten gebruik je vervolgens om te werken aan je fysieke en mentale kracht. Een mindful work-out betekent dan ook niet dat je per se heel rustig bewegingen moet uitvoeren, het gaat erom dat je in het moment blijft. Je kunt dus ook mindful hardlopen, boksen of gewichten liften. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat een mindful work-out zorgt dat je na afloop meer focus hebt en bewuster en minder gestrest bent dan na een ‘normale’ work-out.

Quickfire work-out

Quick fire work-outs, oftewel: megasnelle HIIT work-outs, worden steeds populairder. Vrij logisch te verklaren, want ze passen perfect bij deze tijd waarin druk-druk-druk hoogtij viert, zowel op werk als privé. En voor zo’n ultrakorte training kun je natuurlijk altijd wel tijd vrij maken. Althans, dat is de gedachte erachter. Tijdens deze korte HIIT work-outs doe je snelle intervaloefeningen waarbij je werkt aan je core, kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit. De work-out kan variëren van drie tot twintig minuten, al voer je die dan meerdere keren per week uit om echt resultaat te behalen. Denk aan de bekende 7-minute work-out. Geen smoesjes dus meer dat je echt geen tijd hebt om te sporten, deze quick fire work-out is altijd in te plannen en vormt de ultieme onderbreking voor het thuiswerken.

Yoga HIIT

Yoga is al tijden onverminderd populair. En da’s niet zo gek, want yoga zorgt onder andere voor innerlijke rust en een soepel, ontspannen lijf – zeker in stressvolle tijden iets wat boven op de wil-ik-lijst van veel mensen staat. Bovendien zijn er tal van yogavarianten, waardoor er echt voor ieder wat wils te vinden is. Dit jaar zijn er ook enkele nieuwe yogatrends: van roga (speciaal voor hardlopers) en broga (brotheryoga, speciaal voor mannen) tot slackline yoga (terwijl je balanceert op een touw, je moet er zin in hebben…) en yoga HIIT. En die laatste nemen we hier onder de loep. Deze work-out is ideaal voor als je graag flink wat calorieën verbrandt en aan je conditie werkt, maar ook je spieren sterker wilt maken en soepeler wilt worden. Yoga HIIT combineert series van korte HIIT-oefeningen met yogahoudingen en rekoefeningen waardoor je work-out een stuk efficiënter wordt dan wanneer je na HIIT nog wat yoga-oefeningen zou doen. Het beste van twee werelden dus.

Maar dit was niet alles! Benieuwd naar meer trends voor 2022? Je leest het in de nieuwe Happy in Shape die nu in de winkel ligt.

Tekst: Babette Dessing | Beeld: iStock

Laatste nieuws

burn-out

Je kunt een burn-out hebben zonder het te weten: dít zijn de symptomen

Veel mensen herkennen een burn-out niet en lopen er lang mee door.
Fajah Lourens

3 Tips van Fajah Lourens zodat jij die healthy lifestyle wél volhoudt

Ze zit lekkerder in haar vel dan ooit. In de nieuwe Happy in Shape vertelt Fajah Lourens alles over haar happy & healthy lifestyle. 3 tips van de kill
keelpijn

Keelpijn? Dit is beter voor je keel dan citroen en honing

Grote kans dat jij dit in je keukenkastje hebt staan.