Deze symptomen kunnen erop wijzen dat je endometriose hebt

Maar liefst 1 op de 5 vrouwen die menstrueren heeft last van endometriose.

Lees ook

Dagenlang pijn lijden, met een warme kruik op bed liggen en niet kunnen werken of studeren door je menstruatie is, in tegenstelling tot wat er altijd door veel vrouwen gedacht werd, niét normaal. Gelukkig zijn steeds meer dames openhartig over hun (erge) menstruatie en wordt ook endometriose meer bespreekbaar gemaakt. Wij vertellen je meer over deze chronische ziekte.

Endometriose

Voor sommige vrouwen is that time of the month verschrikkelijk. We hebben altijd geleerd dat pijn en bloedverlies bij een menstruatie hoort, maar dat geldt natuurlijk niet voor alle gevallen. Bij sommige vrouwen is het namelijk zo erg, dat ze dagenlang niet meer normaal kunnen functioneren. Deze zeer ernstige menstruaties kunnen op een gegeven moment ook overgaan in dagelijkse buikpijn. Endometriose kan uiteindelijk de blaas-, nier- en darmfuncties verstoren en kan zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid. Naar schatting heeft 1 op de 5 vrouwen die menstrueren last van endometriose, schrijft het UMCG.

Baarmoederslijmvlies

Er is sprake van endometriose wanneer kleine stukjes van het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder en de spierwand van de baarmoeder terechtkomen, zo schrijft het Catharina Ziekenhuis op haar website. Er kunnen ook kleine bloedingen ontstaan wanneer dit gebeurt. Het slijmvlies dat buiten de baarmoeder terechtkomt is bovendien gevoelig voor hormoonveranderingen. In tegenstelling tot je menstruatiebloed, stroomt dit bloed niet via de schede weg. Deze bloedinkjes in de buikholte blijven daar en dit kan pijnklachten en verklevingen veroorzaken.

Symptomen

Endometriose kan pijn veroorzaken, maar het verschilt per persoon hoeveel pijn ze ervaart. Het varieert van helemaal geen pijn tot hele heftige pijn. Vrouwen met endometriose kunnen de volgende symptomen ervaren:

   • (Extreem) pijnlijke menstruaties
   • Hevig bloedverlies tijdens menstruatie
   • Pijn of bloedingen tussen je menstruaties in
   • Vermoeidheid
   • Rugpijn of pijn in je benen
   • Pijn tijdens het vrijen
   • Pijn bij het plassen of bloed bij de urine
   • Bloed, slijm of pijn bij de ontlasting
   • Problemen met de stoelgang
   • Verminderde vruchtbaarheid
   • Je hebt meerdere miskramen gehad

De plaats van de endometriosehaarden in het lichaam bepaalt welke klachten vrouwen krijgen, legt HMC Bronovo uit op hun website. Zit er een endometriosehaard bij de blaas, dan ontstaat er pijn of bloed bij het plassen. Zit er een endometriosehaard in de darm, dan krijg je pijn bij het ontlasten, problemen met de stoelgang of een opgezette buik. Zit er een endometriosehaard in de vagina, dan krijg je pijn bij het vrijen.

Behandeling

Er zijn uiteenlopende behandelingen tegen deze chronische ziekte. Bij pijnklachten kan een vrouw medicijnen krijgen en door middel van een kijkoperatie kunnen de plekken waar de endometriose zit ook weggebrand worden. Bij lichte vormen van endometriose wordt een behandeling met hormonen voorgeschreven, zoals de pil of progestativa. Sommige vrouwen hebben echter zoveel last van endometriose, of willen graag zwanger worden, dat een grotere buikoperatie nodig is.

Overgang

Veel dames met klachten van deze ziekte kunnen medicijnen voorschreven krijgen. In erg heftige gevallen, kunnen vrouwen ook medicijnen krijgen waardoor zij tijdelijk in de overgang terechtkomen. Echter, hier gaat de voorkeur niet naar uit en dit wordt pas gedaan als andere medicijnen onvoldoende helpen.

Heb je veel last van je menstruaties of vermoed je dat je endometriose hebt? Breng dan een bezoek aan je huisarts of een specialist. Als je veel klachten hebt, hoeft dit niet automatisch te betekenen dat je endometriose hebt, maar het kan nooit kwaad om er naar te laten kijken.

Bron: Bronovo, Catharina Ziekenhuis, UMCG, Dingen voor Vrouwen | iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Symptomen vleesboom

Veertig procent van de vrouwen heeft een vleesboom: dit zijn de symptomen

Het komt veel voor, maar slechts een klein deel van de vrouwen weet dat ze er één hebben
Keelpijn

Keelpijn? Zo ben je er binnen no-time vanaf

Het is weer zover: de herfst is er en we hebben weer last van keelpijn en verkoudheid. Wij hebben zeven tips hoe je je keelpijn kunt verzachten.