Onzuivere huid? Dit is de grootste fout die je dan kunt maken

Een dermatoloog waarschuwt voor deze fout.

Lees ook

Als je internet moet geloven, zijn er wel honderden wondermiddeltjes die je van een onzuivere huid af helpen. Maar niet alles is even goed voor jouw type huid. Gebruik je een verkeerd product, dan zou je het zelfs erger kunnen maken.

Sneeuwbaleffect

Volgens dermatoloog Elyse Love is er een ding dat je nooit moet doen als je huid gevoelig is voor acne: gezichtsolie aanbrengen. Volgens Love is dit de allergrootste fout die je kunt maken. Het veroorzaakt namelijk een sneeuwbaleffect. De gezichtsolie zorgt voor een overproductie van olie (talg). Wanneer de talgklieren verstopt raken, wordt je huid veel gevoeliger voor puistjes of voor acne.

Verstopping van de huid

Producten die de huid verstoppen is wat je moet vermijden als je last hebt van acne – overigens zou iedereen er goed aan doen om deze producten zoveel mogelijk links te laten liggen. “Veel oliën kunnen de poriën verstoppen en dit zorgt voor oneffenheden op de huid”, vertelt de dermatoloog aan Well and Good. “Dus, olie gebruiken op een huid die gevoelig is voor acne is als benzine op het vuur gooien.”

Alternatief

Wel is het zo dat bepaalde oliën de huid minder verstoppen dan andere oliën. Zonnebloem, saffloerolie en squelaanolie verstoppen de poriën minder erg. Al raadt Love alsnog aan om de producten niet te gebruiken als je gevoelig bent voor acne. Maar acnegevoelige huid of niet, we willen onze huid allemaal voldoende hydrateren. Love raadt daarom aan om je huid niet te hydrateren met olie, maar om te kiezen voor olievrije moisturizers en serums.

Wanneer wel te gebruiken?

Er is een scenario waarin de dermatoloog het gebruik van een olieverzorgingsproduct wel goedkeurt. En dat is als het de eerste stap in je reinigingsroutine is. Reinigingsoliën kunnen namelijk wel overtollig olie van de huid verwijderen. En omdat je de reiniger er daarna afwast, voorkom je dat de olie in je reiniger je huid verstopt.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook