Alopecia: de oorzaken, symptomen en het verloop

De ziekte is in één klap bekender dan ooit.

Lees ook

De ziekte alopecia is sinds dit weekend bekender dan ooit nadat Will Smith tijdens de Oscars een flinke mep uitdeelde aan komiek Chris Rock die een grap maakte over het haar van Smith’s vrouw, Jada Pinkett Smith, die aan de ziekte lijdt. Maar wat ís alopecia precies?

Alopecia

Om het simpel te houden: alopecia is een chronische ontstekingsziekte die ervoor zorgt dat je haar kan uitvallen. Dat kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kun je last hebben van ‘Alopecia Areata’: hierbij heb je last van willekeurige plekken met haaruitval. Maar sommige mensen hebben last van ‘Alopecia Totalis’, waarbij er over je hele schedel sprake is van haaruitval. Bij ruim 70% van de mensen met de ziekte groeit het haar binnen twee jaar weer terug, zodra de ontsteking geneest. Maar dat is helaas niet altijd het geval.

Oorzaken

Dit is waar het moeilijk wordt: er zijn namelijk geen duidelijke oorzaken aan te wijzen voor de ziekte. Dokter Mehta legt uit dat er wel een paar bekende factoren zijn die meespelen. Zo is de ziekte deels genetisch bepaald. Ook is stress een risicofactor: “Dat betekent niet dat iedereen die gestrest is last krijgt van Alopecia Areata. Maar degenen die er aanleg voor hebben, hebben een grotere kans dat ze het krijgen als ze gestrest zijn.” Ook kan je auto-immuunsysteem een rol spelen bij de ziekte, legt hij uit.

De kans dat je ermee te maken krijgt is gelukkig klein. Alopecia Areata komt bij 0,05 – 0,1% van de bevolking voor. Ongeveer de helft van de patiënten ervaart al klachten voor hun 21e, en de meeste mensen die er last van krijgen zullen voor hun 40e jaar kale plekken opmerken.

Symptomen

Er zijn vooraf bijna nooit symptomen die erop wijzen dat Alopecia zal optreden. Het gebeurt plotseling, wat erg schrikken is. Bij de ene persoon begint het heel mild met haren die langzaam uitvallen, maar bij een ander vallen er direct hele plukken haar uit. Over het algemeen gebeurt dit bij haar op het hoofd, maar het kan ook voorkomen bij de wenkbrauwen, baard, oksels en schaamstreek.

Mentale gezondheid

Het moge duidelijk zijn, helemaal na de klap van Will Smith, dat Alopecia een gevoelig onderwerp is voor mensen die ermee te maken hebben. Hoewel Jada Pinkett-Smith zelf relatief luchtig over haar ziekte spreekt, betekent dat niet dat het haar niet zwaar op het hart ligt. De liefdadigheidsorganisatie Alopecia UK deelde met The Independent dat zij regelmatig psychische hulp bieden aan patiënten met de ziekte. “Hoe meer haar je verliest, hoe heftiger de impact”, laat de organisatie weten.

Ben je bang dat je zelf te maken hebt met Alopecia? Neem dan contact op met je huisarts. Dan kun je samen uitzoeken of er misschien een andere oorzaak is voor mogelijke haaruitval. Ook kun je op zoek naar een oplossing. Die zijn er namelijk genoeg.

Bron: Dingen voor Vrouwen, Confident Haarzorg | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook