Waarom iedereen een slim sporthorloge zou moeten hebben

Slimme sporthorloges zijn een uitkomst en Garmin hoort bij the best of the best.

Lees ook

Net even die paar kilometer meer halen of überhaupt een betere atleet worden? Slimme sporthorloges zijn een uitkomst en Garmin hoort bij the best of the best. Maar zie maar eens het juiste model te vinden dat bij je past. Happy in Shape neemt vier Garmin hardloophorloges onder de loep.

Hardloophorloges

Of je nu een beginnende of gevorderde hardloper bent: waarschijnlijk heb je weleens van de hardloophorloges van Garmin gehoord. Speciaal voor hardlopers hebben zij namelijk de Forerunner-collectie. Diverse sporthorloges die passen bij de grote diversiteit aan wensen van alle types hardlopers. Er is er dus altijd wel eentje die bij je past.

De Forerunner-smartwatches kunnen tegen een stootje en hebben een lange batterijduur. Ze staan bekend om hun duurzaamheid, goede afleesbaarheid en intuïtieve gebruik. Bovendien zijn ze te koppelen met zowel Android en iOS smartphones en kun je alles terugzien en analyseren in de gratis app Garmin Connect. Maar welke past nu bij jouw niveau en waarop moet je letten als het gaat om de specs? We helpen je op weg.

Forerunner 55

De goedkoopste in de serie, maar daarom niet minder geschikt voor de beginnende, zelfs gemiddelde hardloper. Het is een gebruiksvriendelijk horloge met hartslagmeting op de pols en ingebouwde GPS. Zo kun je onder andere afstand, tempo en je route vastleggen. Met Garmin Coach heb je persoonlijke coaching en trainingsschema’s bij de hand om te trainen voor bijvoorbeeld jouw eerste vijf of tien kilometer. Zeker een handige tool om gestelde doelen te behalen. De Forerunner 55 biedt verder ook gedetailleerde loopgegevens, dagelijkse workoutsuggesties, extra ingebouwde sportapps en meer. Hij houdt bovendien je energieniveau bij om zo een goede balans te vinden tussen rust, herstel en inspanning.

De batterij van dit instapmodel gaat tot wel twee weken mee in smartwatchmodus en tot twintig uur in GPS-modus.

Tekst gaat verder onder de foto.

Garmin Forerunner 55
Garmin Forerunner 55

Forerunner 245 (Music)

De Forerunner 245 (Music) is voor de fanatieke hardloper die graag de hardloopdata wat uitgebreider wil analyseren en al enige ervaring heeft. Deze Forerunner bevat geavanceerde hardloopfuncties die je trainingsniveau evalueren zoals VO2 max, aerobe en anaerobe trainingseffecten en trainingsstatus. Dankzij de veiligheids- en trackingfunctie kun je je locatie delen met gekozen contactpersonen. Dan weten zij waar je bent in het geval er iets onderweg mocht gebeuren.

Naast alle sportieve functies doet de Forerunner 245(M) ook aan gezondheidsmonitoring. Denk hierbij aan bloedzuurstofsaturatie, maar ook de Body Battery-functie die je energieniveau bijhoudt. Bovendien is er een speciale functie die vrouwen helpt bij het volgen van de menstruatiecyclus aangezien deze een effect kan hebben op de effectiviteit van prestaties. Zo kan een trainingsschema worden aangepast om er zo het maximale uit te halen.

De batterij gaat tot wel zeven dagen mee in smartwatch-modus en zes uur in GPS-modus met muziek aan. Lang genoeg dus om lekker te trainen en zonder zorgen over de finish te gaan. En loop je liever zonder muziek, dan gaat de Forerunner 245 tot zestien uur mee
in GPS-modus. Ook hier ondersteunt het horloge Garmin Coach. Dit adaptieve trainingsplatform stelt een trainingsplan samen voor een bepaalde afstand (bijvoorbeeld je eerste (halve) marathon). Zo train je bewust voor een bepaald doel binnen een door jou bepaalde tijdsperiode. Het plan past zich aan waar dat nodig is.

Met de Music-versie synchroniseer je jouw favoriete afspeellijsten via Spotify en sla je tot vijfhonderd nummers op. Zo kun je zonder smartphone met een bluetooth headset lekker op de beat van je muziek kilometers maken.

Tekst gaat verder onder de foto.

Garmin Forerunner 245 Music
Garmin Forerunner 245 Music

Forerunner 745

Forerunner 745 is een geavanceerde GPS-smartwatch gemaakt voor hardlopers en triatleten die op zoek zijn naar gedetailleerde trainingsgegevens, workouts, smartwatch-functies zoals contactloos betalen en meer. Of je nu gaat hardlopen, fietsen of zwemmen, deze Forerunner houdt statistieken bij en analyseert gegevens om je te helpen je doelen te bereiken. Met tientallen ingebouwde activiteitsprofielen, waaronder triatlon, zwemmen, hardlopen, track-run en meer, kun je een complete trainingsroutine volgen door met één druk op de knop gemakkelijk te schakelen tussen activiteiten tijdens een wedstrijd of training. En wil je niet altijd de bekende route lopen of fietsen, laat je dan eens verrassen door Trendline Popularity Routing.

Ook de Forerunner 745 is, net als de Forerunner 245(M), uitgerust met gezondheidsmonitoring en speciale functies voor vrouwen om hun menstruatie te volgen. Daarnaast wordt ook je slaap bijgehouden en krijg je tips over hoe het beter kan op basis van de verschillende slaapstadia, hartslag en stress.

De Forerunner 745 heeft een batterijduur tot één week in smartwatch-modus, tot zestien uur in GPS-modus en tot zes uur in GPS-modus met muziek.

Tekst gaat verder onder de foto.

Garmin Forerunner 745
Garmin Forerunner 745

Forerunner 945

De Forerunner 945 is dé premium smartwatch voor zeer gedreven hardlopers, wedstrijd- en lange afstandlopers en triatleten. Je kunt tot wel duizend nummers opslaan en via je bluetooth headset beluisteren. Je kunt er net als met de Forerunner 745 contactloos mee betalen. Handig als je onderweg even snel iets wilt eten of drinken.

Deze topper in de collectie is verder voorzien van geïntegreerde kleurenkaarten voor de juiste routes, verbeterde trainingsschema’s, hardloopdynamica en uitgebreide fysiologische meetgegevens zoals VO2 max, prestatieconditie, trainingseffect, trainingsbelasting, en meer. Met de Pulse Ox-functie zie je hoe goed je lichaam zuurstof opneemt. Alles om beter, efficiënter en sneller te worden. Dankzij dit model heb je het allemaal in de hand.

De batterij van de Forerunner 945 gaat twee weken mee in smartwatch-modus, tot 36 uur in de GPS-modus en tot tien uur in de GPS-modus als je ook muziek luistert.

Tekst gaat verder onder de foto.

Garmin Forerunner 945
Garmin Forerunner 945

Garmin Connect

Ben jij iemand die graag je prestaties wil behouden, dan biedt de Garmin Connect-app je alle mogelijkheden hiervoor. Koppel je Forerunner aan deze gratis app en je kunt hier al je hardloopsessies terugzien. Als gebruiker van Garmin Connect kun je je voortgang bekijken en analyseren en krijg je in één oogopslag een waardevol inzicht in statistieken die voor jou belangrijk zijn. Je kunt er zelfs trainingen in samenstellen en uploaden naar je Garmin smartwatch.

Maar er is meer! Je kunt deze app gebruiken voor meer dan alleen je sportieve prestaties. Hij geeft ook waardevolle inzichten in je slaappatroon, stressniveau, hartslag, cyclus, maar ook je dagelijkse stappen, verbrande calorieën, gelopen trappen. Of je nu aan het trainen bent voor je eerste echte 5 of 10K run, je persoonlijk record wilt verbeteren of simpelweg meer wilt bewegen door het aantal stappen per dag te verhogen, Garmin Connect laat je de belangrijkste en relevante data zien om je doelen te behalen.

Dit artikel is in samenwerking met Garmin tot stand gekomen.

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: Garmin

Laatste nieuws

Zie ook