Wat er met je huid gebeurt als je met make-up op gaat slapen

Aiii, vooral nummer 2 is echt niet best!

Lees ook

Slapen met make-up op is zo ongeveer het grootste taboe op beauty-gebied. Toch kan het een keer voorkomen dat je na het stappen of een lange werkdag te lui bent om het eraf te halen. Je denkt misschien dat die ene keer niet veel kwaad kan, maar niets is minder waar. Hieronder hebben we de vier grootste risico’s voor je op een rijtje gezet en ze zijn… shocking! 

Slaap

Slaap is bedoeld voor je lichaam om uit te rusten, te reinigen en zichzelf klaar te stomen voor de volgende dag. Dermatoloog Dendy Engelman: “Als je je make-up niet verwijdert, kan het dode huidcellen tegenhouden om de huid te verlaten en kan daardoor zorgen voor puistjes, mee-eters en allerlei andere vlekken. De eerste tekenen van ouderdom zijn niet rimpels, maar een gebrek aan uitstraling en een glow. Ook als je geen puistjes krijgt, kan het je nog ouder laten lijken.”

Risico’s

1. Ontstoken haarzakjes
Door regelmatig in slaap te vallen met oogmake-up op of de oogmake-up niet juist te verwijderen, loopt je het risico dat de haarzakjes van de wimpers ontsteken. Met als gevolg dat je wimpers kunnen uitvallen, legt dermatoloog Dr. Schweiger uit aan Mirror Online. Worst case scenario is dat je oogvlies gaat ontsteken, wat hele nare gevolgen kan hebben.

2. Rimpels
Het is ontzettend slecht om ook maar één nachtje je make-up te laten zitten. Dr. Schweiger legt uit: “Vervuilde lucht door uitlaatgassen, bacteriën en stof blijven op je gezicht zitten als je ‘s avonds je gezicht niet reinigt. Dit zorgt ervoor dat je poriën verstopt raken en is de kans op acne een stuk groter. Op lange termijn breekt het ook de elasticiteit van de huid af, wat leidt tot rimpels…”

3. Mee-eters
In de nacht vernieuwen je cellen zich en vernieuwt je huid zich. Maar als er nog make-up op je gezicht zit, wordt dit proces tegengehouden. Vooral voor foundations en primers op oliebasis moet je oppassen, want de mee-eters, acne en een doffe huid liggen op de loer.

4. Lipstick
Ook lipstick moet goed verwijderd worden. Als je lipstick de hele nacht op je lippen laat zitten, droogt het je lippen uit waardoor je chapped lips krijgt. Heb je nou een ultramatte rode lipstick op je lippen zitten en krijg je het er niet helemaal van af? Probeer dan je lippen zachtjes te scrubben met een lipscrub of een zachte tandenborstel.

Bron: Self Magazine, Grazia, Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook