Tekenen dat je darmen van slag zijn (en wat je eraan kunt doen)

Je kunt je darmen gezonder eten.

We horen steeds vaker over het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), maar ook als je het niet hebt, kunnen je darmen je het leven zo nu en dan behoorlijk zuur maken. Wij delen welke tekenen erop wijzen dat je darmen van slag zijn en hoe je dit kunt verhelpen. 

Symptomen

Darmen die van slag zijn hebben nogal wat nare effecten op je dagelijks leven. En dan is het rommelende geluid dat je darmen kunnen maken nog het minst vervelende van allemaal – tenzij dit gebeurt tijdens een superserieuze meeting, not cool. 

Naast het grommende geluid zijn er volgens diëtist Jaime Rose Chambers ook nog andere tekenen die erop wijzen dat je darmen van slag zijn, namelijk:

  • Een opgeblazen gevoel;
  • Indigestie;
  • Branden maagzuur;
  • Buikpijn;
  • Constipatie;
  • Diarree;
  • Misselijkheid;
  • Braken;
  • Winderigheid.

Darmflora

Bovenstaande symptomen zijn vervelend om te ervaren. Je wilt dus dat je darmen in balans zijn. Ook is dit belangrijk voor de rest van je lichaam. “Gezonde darmen zijn belangrijk omdat het verband houdt met veel functies van het lichaam, waaronder een gezonde spijsvertering, darmfunctie en opname van voedingsstoffen uit ons voedsel”, legt de diëtist uit aan Body + Soul. “Het vormt een barrière om je lichaam veerkrachtiger te maken en te beschermen.”

Je darmen gezond houden is dus van belang. Maar hoe doe je dat? Volgens Chambers is het ten eerste belangrijk om te begrijpen dat je darmflora een belangrijke rol speelt. De gezondheid van je darmen wordt voor het grootste deel bepaalt door de gezondheid van je darmflora (een groot aantal verschillende darmvriendelijke bacteriën). “Het heeft een belangrijke functie. Het ondersteunt de spijsvertering, neemt voedingsstoffen op en het reguleert het immuunsysteem.”

Goede bacteriën binnenkrijgen

Gezonde darmen, gezonde darmflora. Klinkt natuurlijk top, maar hoe krijg je die gezonde bacteriën dan binnen? Volgens Chambers is het gelukkig geen rocket science. Haar advies is om een verscheidenheid aan plantaardig voedsel te eten en om dagelijks probiotisch voedsel te nuttigen. Laatste klinkt ingewikkeld, maar ook dat is het niet. Zo kun je bijvoorbeeld kefir eten. Je vindt er in de supermarkt tig verschillende soorten van in het yoghurtschap. “Probiotische kefir-yoghurt tilt je darmgezondheid naar een hoger niveau”, vertelt Chambers. Bovendien is het makkelijk op te nemen in je dagelijkse voeding. Eet het bijvoorbeeld als ontbijt met muesli, maak er een dressing mee of een lekkere yoghurtachtige dip.

Bron: Body + Soul | Beeld: iStock

Laatste nieuws