Onderzoek: dit is waarom een stappenteller niet per se gezond voor je is

Zijn die 10.000 stappen per dag wel écht nodig?

Iedereen weet dat bewegen goed voor je is, maar soms nemen we dit net iets te serieus. Zo hoor je al jaren dat je per dag minimaal 10.000 stappen moet lopen, maar volgens een onderzoek blijkt dat je hier ook mee moet oppassen. 

10.000 Stappen

Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat ze bewuster met hun gezondheid en lijf om moeten gaan. De sportscholen worden dan drukker bezocht dan ooit, maar ook buiten de sportschool proberen veel mensen zo veel mogelijk te bewegen. In de buurt komen van de 10.000 stappen is dan ook eerder een moetje dan een doel, maar is het eigenlijk wel zo gezond als we allemaal denken?

Oud onderzoek

Professor aan de Johns Hopkins Universiteit, Greg Hager, vindt het verontrustend dat iedereen zich zo aan een specifiek getal probeert vast probeert te houden. “Die 10.000 stamt uit een onderzoek van meer dan 50 jaar oud. In 1960 ontdekten wetenschappers dat Japanse mannen ongeveer 3000 calorieën verbrandden wanneer zij 10.000 stappen zetten. In die tijd dacht men nog dat een gemiddelde man 3000 calorieën moest binnenkrijgen op een dag en daar is dat getal van 10.000 dan ook op gebaseerd.”

Obsessie

De professor is dan ook van mening dat we soms te veel van ons lichaam vragen, terwijl dit in het geval van een stappenteller dus niet altijd nodig is. Hij zegt dan ook dat het aantal van 10.000 nooit wetenschappelijk bewezen is. Natuurlijk is lopen goed, maar volgens hem is het niet nodig om hier obsessief mee bezig te zijn.

Bron: Libelle | Beeld: iStock

Laatste nieuws