Dé 10 podcasts die je leven verbeteren

Deze podcasts zijn goed voor mentale en fysieke welbevinden.

Tijdens het sporten, fietsen, tuinieren, hardlopen, koken of luieren op het strand… Een podcast kun je er altijd bij hebben. Zeker als je er ook nog wat van opsteekt voor je mentale en fysieke welbevinden. Tien top-podcasts voor een beter leven.

Jillian Michaels – Keeping it Real
Als je iets moet weten over Jillian Michaels, dan is het dat de fitness- en Biggest loser-trainer niet bang is om haar mening te geven. Zie bijvoorbeeld haar epische tirade over het keto-dieet. Ook in haar podcast is ze zeer uitgesproken. Jillian richt zich vooral op de vraag hoe je een gezonde en evenwichtige levensstijl kunt behouden en bespreekt het vinden van de juiste balans tussen gezond eten, lichaamsbeweging en extremen (zoals modediëten). Alles voor de gezondheid op de lange termijn.

Een Serie over Voeding
Arie Boomsma praat in iedere aflevering met een wetenschapper of specialist over één onderwerp. Zo startte hij de relatief nieuwe podcast (sinds april 2022) met een aflevering over intermittent fasting (met dr. Samefko Ludidi) en heeft hij het onder meer gehad over gezond leven (volgens orthomoleculair specialist Nanneke Schreurs) en overgewicht (met internationale autoriteit, prof. dr. Liesbeth van Rossum). Genoeg diepgang in deze afleveringen van ruim een uur.

Leven Zonder Stress
Voormalig 3FM- en Radio Veronica-deejay Patrick Kicken heeft openhartige gesprekken met auteurs, coaches en andere interessante sprekers over geluk, zingeving, seksualiteit, burn-out, depressie, angst, liefde, ego en meer. Met 371 afleveringen kun je wel even vooruit met de wekelijkse podcast.

Unlock us with Brené Brown
Van onderzoeksprofessor, auteur en leidende stem in de VS: dr. Brené Brown. Haar werk over kwetsbaarheid en sociale verbinding hoor je terug in deze podcast over communicatie en moed. Ze spreekt met bekende namen – van Dolly Parton tot Barack Obama – over onderwerpen als leiderschap, familie en het belang van relaties. Om maar even aan te geven hoe divers het kan worden. Eentje voor liefhebbers van emotionele intelligentie.

Making Sense with Sam Harris
Deze is via reguliere apps slechts gedeeltelijk te horen, je moet je abonneren voor de hele aflevering. Zoals voor het gesprek met de Amerikaanse filosoof Jay Garfield over de vraag of we wel een ‘zelf’ hebben. Probeer dat abonnement, want neurowetenschapper, filosoof en bestseller-auteur Sam Harris verkent de belangrijkste en meest controversiele onderwerpen van nu. Van de oorlog in Oekraïne op de lange termijn tot aan de menselijke geest en maatschappelijke ontwikkelingen. Eén van de hoogtepunten in het genre ‘langere en diepgravende podcast’ waarbij elke aflevering voelt als een spoedcursus over een specifiek onderwerp.

WTF With Marc Maron
Eigenlijk een interview-podcast, maar komiek Marc Maron geeft ook veel bloot van zichzelf. Hij voert zeldzame gesprekken met bekende en minder bekende gasten, en laat daarbij ook zijn eigen neuroses los. Maron begon de WTF-podcast al in 2009, waarbij zijn transformatie van stand-up komiek naar interviewer geen voorspelbare weg volgde. Maar hij heeft een trouw publiek voor zijn bijzondere gegraaf in de levens van komieken, acteurs, muzikanten, schrijvers en meer. In zo’n anderhalf uur per aflevering werkt Maron zich een weg door de carrières van zijn onderwerp. Meestal zonder structuur en vakjes afvinken zoals in een ‘normaal’ interview. Hoogtepunten zijn z’n gesprekken met Barack Obama, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Robin Williams en Bruce Springsteen.

Makkelijke Eters
Restaurantrecensenten Hiske Versprille (Volkskrant) en Joël Broekaert (NRC) nemen de culinaire week door. Ook gaan ze los op alles wat met voeding te maken heeft. Van kookidolen tot aan paprikachips, en van de beste manier om zelf een kippetje te braden tot aan ‘hoe bereid je je voor op een bezoek aan een driesterrenrestaurant?’. Denk trouwens niet dat het zomaar geklets is, dit zijn twee vrienden met kennis van zaken.

Where Should We Begin? With Esther Perel
Relatietherapeute Esther Perel laat je meeluisteren tijdens relatietherapiesessies van koppels. Deze intieme podcast was het resultaat van een online oproep; koppels konden zich laten bijstaan door Esther (een grote naam in het New Yorkse therapiewereldje, al groeide de Poolse psychotherapeute op in Antwerpen), maar werden wel (anoniem) opgenomen. De eerste keer voelt het misschien wat ongemakkelijk, maar de gevarieerde problematiek blijft boeiend en zo nu en dan pik je er wat van op voor jezelf.

Hurdle with Emily Abbate
Elke fitnessgoeroe heeft een verhaal nodig (want: emotionele transformaties doen het goed), zo ook Hurdle-presentator Emily Abbate. Nu gezondheidsschrijver en coach, maar vroeger had Abbate ‘dramatisch overgewicht’. Haar leven veranderde nadat ze hardlopen had ontdekt. In haar tweewekelijkse podcast deelt Abbate fitnesstips uit haar eigen leven en interviewt ze mensen die hindernissen overwonnen door gezond te leven. Vaak pijnlijk herkenbaar. Hoewel veel gasten uit de fitnesswereld komen, zijn andere gewoon succesvolle mensen voor wie fitness een essentieel hulpmiddel is. Hun verhalen bieden nuttige lessen voor het dagelijks leven.

De Podcast Psycholoog
Geen vervanging voor the real thing, dat spreekt voor zich. Toch behandelt deze podcast in elke aflevering een belangrijk psychologisch thema en geven de makers je tips die je meteen kunt toepassen in je leven. Oprichters zijn Marissa van der Sluis en Leonie van Dijk. Marissa werkte jarenlang als therapeut in Amsterdam en als docent aan de Universiteit van Amsterdam op de afdeling Klinische Psychologie. De onderwerpen gaan van hechting, afgunst en gezond sporten tot piekeren, verslaving en het overwinnen van sociale angst.

Voor velen is een podcast de go to manier om het sporten, de autorit of de wandeling met de hond net wat draaglijker en gezelliger te maken. Maar ook voor je mental health kan het veel doen. Dus kies er eentje uit en luisteren maar!

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: iStock

Laatste nieuws