Dit doen late night snacks met je lichaam

Goed om te weten.

Als we ergens van kunnen genieten, zijn het wel late night snacks. Het kijken van die ene serie of film wordt immers nog leuker met wat popcorn, chips of M&M’s erbij. Hoewel we zelf enorm genieten van een lekkere snack, is je lichaam er minder blij mee.

Metabolisme

Even wat chips eten voor het slapengaan? Dat kan volgens voedingsdeskundige Caroline Farrell een negatief effect hebben op je stofwisseling en bloedsuikerspiegel. “Als je vlak voordat je naar bed gaat nog gaat eten, word je spijsverteringssysteem actief. Daardoor word je energie omgeleid naar het afbreken en opnemen van voedingsstoffen”, deelt ze met Cosmopolitan UK. “Eten voor het slapengaan kan leiden tot pieken en dalingen in je bloedsuikerspiegel. Dit betekent dat je slaapkwaliteit kan worden aangetast, waardoor je mogelijk midden in de nacht wakker wordt”, legt Caroline uit.

Ook heeft late night snacking volgens Caroline nog een ander nadeel. “Je stofwisseling vertraagt ’s avonds, waardoor de kans groter is dat als je te veel calorieën binnenkrijgt, dit wordt opgeslagen als vet.”

Cravings

Naast dat het soms gewoon lekker is om ’s avonds een snack te pakken, zijn er ook andere redenen waardoor je nog wat wil eten voor het slapengaan. “Sommige mensen eten gedurende de dag te weinig, waardoor ze na het avondeten nog wat willen eten”, verklaart Caroline.

“Ook kan het zijn dat iemand als avondeten juist een maaltijd heeft gegeten die vooral uit koolhydraten bestaat, waardoor de bloedsuikerspiegel rond bedtijd laag kan worden.” Overigens is het eten van een groot bord pasta niet het probleem, maar is het wel belangrijk om daar genoeg groentes en eiwitten aan toe te voegen, zodat je een vol gevoel houdt. Andere redenen zijn dat je simpelweg gewoon zin hebt in iets zoets, of te weinig hebt gedronken,

Voorkom cravings

Om te voorkomen dat je zin hebt in een late night snack is het belangrijk om gedurende de dag genoeg maaltijden te eten die goed vullen. Voeg waar het kan dan ook altijd eiwitten – denk aan mager vlees, kip, vis, tofu, bonen of Griekse yoghurt – toe aan je maaltijd.

Met honger naar bed gaan is overigens nooit de bedoeling. Heb je voor het slapengaan nog trek? Eet dan iets dat makkelijk verteerbaar is, zoals een banaan, (Griekse) yoghurt of wat noten.

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws