TikTok zweert erbij: snoepjes als pre-workout-snack

Is het een feit of fabeltje?

Zoetekauwen hebben vaak geen excuus nodig om een paar snoepjes te eten. Momenteel gaat er echter een toch best wel bijzondere theorie rond op het internet (lees: TikTok). Zou zouden (zure) snoepjes de perfecte pre-workout-snack zijn.

Energieboost

Snoepjes eten voor je je in de sportschool in het zweet gaat werken? Ja, dat klinkt raar. Toch zweren vele TikTokkers erbij. TikTokker Keishaaa beweert zelfs dat ze een hele zak (!) eet. Volgens haar is het een perfecte pre-workout-snack, want het geeft haar energie.

En Keishaaa is niet de enige. Meerdere TikTokkers geven op het platform aan dat ze een aantal zure snoepjes eten voor ze aan hun workout beginnen. Een van de voordelen is volgens hen dat het makkelijk mee te nemen is, en dat het dus zorgt voor energie. Maar… is het wel zo goed voor je?

@kieshaaa_n Mixed with pre-workout 11/10 #gymtok #sourstripscandy #blackgirlgymtok ♬ original sound – Kieshaaa

Geeft het echt energie?

De theorie klinkt gek, maar volgens sportvoedingsdeskundige Kelly Slovin zit er wel iets in. “Als je een pre-workout-snack zoekt die je snel energie kan geven, dan kun je het beste kiezen voor iets dat voornamelijk bestaat uit eenvoudige koolhydraten”, zo vertelt Slovin aan Bustle. En (zure) snoepjes? Daarin zitten precies die eenvoudige koolhydraten. Ook kunnen je spieren volgens de expert niet onderscheiden of die energie nu komt uit snoep of uit bijvoorbeeld een banaan.

Maar, er zitten natuurlijk wel haken en ogen aan. Zou je bijvoorbeeld kiezen voor een banaan, die bestaat uit eenvoudige koolhydraten maar óók uit meer voedingswaarden, dan is dat natuurlijk gezonder. “Natuurlijk zal een banaan meer voedingsstoffen leveren die voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt, maar als we specifiek naar de functie van de koolhydraten kijken, zullen alle bronnen van eenvoudige koolhydraten hetzelfde resultaat opleveren”, aldus Slovin.

Putting it to the test 

Dus ja, je kunt snoep eten voor je workout. Volgens Slovin kun je dit dan het beste 15 tot 30 minuten voor je workout doen. Eet het niet veel verder van tevoren. Deze koolhydraten, ook wel snelle koolhydraten genoemd, geven snel energie af. Je ervaart de voordelen er dus niet van als je langer van tevoren al aan je snack begint. Ook komt er wat rekenwerk bij kijken. Een hele zak snoep opeten, dat is misschien niet het handigst.

Hoeveel je moet eten? Dat hangt volgens de sportvoedingsdeskundige af van de snack. “Je wilt ongeveer 30 tot 90 gram aan koolhydraten binnenkrijgen wanneer het je pre-workout-snack is.” Het is dus belangrijk dat je het label bestudeert. O, en werk je liever aan je overall health, dan kun je natuurlijk het beste kiezen voor een snack dat meer voedingswaarden heeft dan snoepjes.

Bron: Bustle | Beeld: Adobe Stock 

Laatste nieuws