Wanneer is het beter om uit te slapen of te trainen?

Goed om te weten.

Young female sleeping peacefully in her bedroom at night. Relaxing at nighttime

We zetten allemaal weleens de wekker wat eerder om nog even te kunnen sporten voordat werk begint. Voor degenen die altijd moeite hebben met opstaan, voelt dat uur minder slaap vaak ontzettend zwaar. Kun je in zo'n geval beter langer slapen? Of moet je jezelf dan toch maar motiveren om eerder op te staan om te trainen?

Rust of trainen

Sommige mensen duiken het liefst al om 7.00 uur de sportschool in, terwijl anderen sporadisch in de ochtend sporten. In beide gevallen kan het soms behoorlijk pittig zijn om vroeg op te staan, maar hoe weet je of je beter je rust kunt pakken of om toch door te bijten? "Slaap en sport zijn allebei heel belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid", vertelt klinisch psycholoog Kelly Glazor Baron, die gespecialiseerd is in gedragsmatige slaapgeneeskunde, aan Shape.

Uit Kelly's onderzoek – dat gepubliceerd werd in Journal of Clinical Sleep Medicine – blijkt dat mensen die minstens zeven uur slapen de dag erop langer en beter kunnen trainen. Uit een andere studie van Northwestern University bleek dan weer dat degenen die slaapproblemen hebben, na het volgen van een aerobic trainingsprogramma beter sliepen en gedurende de dag minder moe zijn.

Dus ook als je weinig slaapt, kan het de moeite waard zijn om toch te gaan sporten. Toch zou je eigenlijk niet op de kwaliteit van één van de twee moeten inleveren. Maar wat als het lastig voor je is om zowel vroeg te trainen als goed te slapen? Allereerst zou je kunnen kijken of je dan 's avonds – na je werk – zou kunnen sporten. Lukt ook dat niet? Dan tipt gezondheids- en fitnesexpert Shannon Fable aan Shape dat je een compromis moet sluiten met jezelf. "Is het onmogelijk om het genoeg slapen te combineren met trainen? 'Offer' je slaap dan maximaal twee keer per week op om in de ochtend te kunnen sporten. Haal die uurtjes slaap de rest van de week en in het weekend in."

Wanneer kies je voor trainen en wanneer kies je voor sporten?

Met bovenstaande in gedachten, zijn er alsnog een paar richtlijnen voor wanneer je beter wel of niet kunt sporten. We hebben een paar van die richtlijnen voor je verzameld.

Je hebt genoeg geslapen: ga trainen

Ook als je acht uur hebt geslapen, kan het geluid van de wekker killing zijn. Hijs jezelf echter toch maar uit bed, want als je acht uur hebt geslapen, heb je volgens Shannon genoeg energie om te kunnen trainen. Als je minstens acht uur slaap hebt gehad, voel je je vaak nog moe, omdat je even tijd nodig hebt om wakker te worden.

Je hebt de afgelopen week slecht geslapen: blijven liggen

Heb je de afgelopen week nachten van minder dan zes uur slaap gehad? Draai je dan vooral nog een keer om. Als je te vaak per week minder dan zes uur slaapt, is het bovendien verstandig om eens realistisch naar je agenda te kijken. Slaap je te weinig omdat je te lang op je telefoon scrolt of moet je je agenda drastisch gaan omgooien?

Je lag bijna de hele nacht wakker: blijven liggen

Heb je de hele nacht geen oog dicht gedaan? Sla het trainen dan over. Velen krijgen energie van trainen, maar als je keihard gaat trainen terwijl je bijna niet hebt geslapen, word je juist nog vermoeider.

Je hebt de hele week al je workouts overgeslagen: ga trainen

Sta je normaal gesproken vier keer per week in de sportschool, en heb je de hele week nog niks gedaan? Motiveer jezelf dan om toch te gaan sporten. Druk dus niet de snoozeknop in, maar ga lekker trainen.

Je hebt (bijna) elke dag gesport: blijven liggen

Heb jij jezelf een strikt workout-regime aangemeten? Hartstikke goed, maar rustdagen zijn minstens zo belangrijk. Als je al elke dag hebt gesport, is het belangrijk om je rust te pakken. Zet die wekker dus maar lekker uit.

Bron: Shape | Beeld: Adobe Stock